tisdag 3 december 2024

inloggad som

… men flera bolag får inte fulltecknade nyemissioner

Flera skånska bolag har den senaste tiden rapporterat utfallet i sina kapitalanskaffningar. Resultaten är i många fall nedslående.

Malmöbaserade Aptahem har sedan 2014 utvecklat en behandling mot sepsis. Bolaget har nu rest 13,8 Mkr i en företrädesemission som endast tecknades till 40 procent, varav 9 procent från garanter. Siktet var inställt på nära 35 Mkr. Kapitalet ska framför allt finansiera kvarvarande förberedelser och genomförandet av en så kallad proof of concept-studie i klinisk fas 1b av bolagets läkemedelskandidat Apta-1.

I går meddelade Aptahem att man genomför en riktad emission till emissionsgaranterna med priset 0,06 kronor per aktie. Bolagets aktie handlas i dag för 0,08 kronor.

I april är det dags för inlösen av teckningsoptioner vilket skulle kunna ge Aptahem ytterligare 20 Mkr.

Malmöbolaget Wnt Research nådde upp till 56 procent av det önskade kapitalet och kunde fylla kassan med 31,4 Mkr före avdrag för emissionskostnader.

Bolagets vd Pernilla Sandwall kommenterar i ett pressmeddelande:

”Finansieringen går i huvudsak till vår pågående kliniska fas 2-studie med läkemedelskandidaten Foxy-5 för patienter med tjocktarmscancer. Inom kort kommer vi välja dos för nästa skede av studien där vi ska rekrytera 80 patienter. När vi har inkluderat hälften av patienterna kommer vi göra en initial utvärdering av effekten.”

Studien ska pågå in i 2025. Bolagets aktiekurs har minskat med 80 procent på ett år till 0,06 kronor. Aktuellt börsvärde är 54 Mkr.

Carbiotix i Lund med produktionsanläggning i Bjuv reste 14,2 Mkr i en företrädesemission som tecknades till 76 procent. Bolaget grundades för tio år sedan och har forskning, utveckling och försäljning inom områdena diagnostik av tarmhälsa, prebiotiska ingredienser, medicinsk mat och terapeutiska behandlingar.

Kapitaltillskottet ska gå till att kommersialisera produkterna och finansiera bolaget under hela 2024. I januari fick företaget tillstånd att börja sälja den prebiotiska fibern Carbiaxos som ingrediens i kosttillskott på den amerikanska marknaden. I slutet av förra året blev Carbiaxos godkänd som kosmetisk ingrediens i USA och Europa. Bolaget har en pågående studie för patienter med typ 2-diabetes.

Börsvärdet har minskat med över 90 procent på ett år och är nu 36 Mkr med aktiekursen 0,20 kronor. Grundaren Kristofer Cook är den största ägaren med 19 procent.

Elisabet Ottosson

Flera skånska bolag har den senaste tiden rapporterat utfallet i sina kapitalanskaffningar. Resultaten är i många fall nedslående.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • Ambassadören: Bestäm er

    Att man från Skåne lobbar okoordinerat för tre nya fasta förbindelser över Öresund är inte bästa strategin om man vill få till en av dem. Det säger Sveriges ambassadör i Danmark, Hans Wallmark.


  • Metabolic Nordic i konkurs

    Metabololic Nordic, som tidigare hette Twiik och utvecklade en tränings-app, går i konkurs. Ett försök att ge börsplatsen till norska ägare med viktminskning som affärsidé gick i stöpet.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.