torsdag 21 november 2024

inloggad som

Kritiserat fetmabolag växer så det knakar

|  
|  

Lundabolaget Yazen får kritik bland annat för att behandla överviktiga på bekostnad av diabetessjuka. Men verksamheten växer i raketfart. Bolaget förbereder lansering i Tyskland och Nederländerna.

Under 2023 växte den digitala överviktskliniken Yazen med tusentals procent. Omsättningen steg från 2,2 miljoner kronor till över 55 Mkr. Från att ha haft strax under 1.000 patienter i december 2022 har bolaget nu över 10.000 patienter och expanderar till flera europeiska länder.

Personalstyrkan, som förutom läkare och sjuksköterskor även består av dietister och psykologer, har tiofaldigats det senaste året.

– Just nu är 100 personer anställda i bolaget, motsvarande 60 heltidare, berättar Yazens vd, Fredrik Meurling.

Yazen, som startades i Lund år 2021 av bland andra Min Doktor-grundaren Magnus Nyhlén, har expanderat till Norge, Spanien och England och tagit in totalt 38,3 Mkr från bland andra Luminar Ventures, Smile och Fåhraeus Startup & Growth.

– Nu håller vi på med förberedelser för lansering i Holland och Tyskland, berättar Fredrik Meurling.

Bolaget går dock fortfarande med förlust.

– Vi är ett växande bolag som använder alla pengar vi har för att bygga ut vår tjänst och attrahera patienter genom marknadsföring. Vårt mål är att minst tredubbla omsättningen 2024, säger Fredrik Meurling.

Som patient börjar man med att svara på frågor om sin hälsostatus, längd och vikt i Yazens app. Efter att en sjuksköterska läst igenom svaren och räknat ut ett BMI får patienten svar om behandlingen passar och i så fall tid för provtagning. Behandlingen innehåller förutom medicinering samtal med dietist, ett individuellt träningsprogram, coachning och psykologsamtal vid behov.

Yazen har haft det hett om öronen senaste månaderna. Kritik har riktats mot bolaget i flera medier som bland annat rapporterat att bolaget skriver ut potenta läkemedel utan fysiskt möte och att Inspektionen för vård och omsorg inlett en granskning av företaget.

Dessutom har affärsmodellen kritiserats för att medicinerna som skrivs ut (GLP-1 analoger som till exempel Ozempic från Novo Nordisk) är en bristvara och borde gå till diabetiker istället för till överviktiga.

Fredrik Meurling säger att de tar kritiken på allvar och är väldigt noga med att bara ta emot patienter som har ett medicinskt behov av behandling utifrån sitt BMI och eventuell komorbiditet (tex hjärt- och kärlsjukdomar).

– Vi tycker inte att man ska ställa patientgrupper mot varandra. Både diabetiker och obesa kan ha lika stort behov och nytta av denna typ av läkemedel. Bristen på läkemedel är ett globalt problem. Vi hoppas verkligen att läkemedelsbolagen lyckas öka sin produktion och allokera mer av produktionen till Europa. Vi ser fantastiska resultat och tycker att det här är en revolution för överviktsbehandlingen, som förändrar livet för så många, säger Fredrik Meurling.

Cajsa Jonasson

Fotnot: Christer Fåhraeus, som står bakom Fåhraeus Startup and Growth, är majoritetsägare i Rapidus.

Lundabolaget Yazen får kritik för att behandla överviktiga på bekostnad av diabetessjuka. Men verksamheten växer i raketfart. Bolaget förbereder lansering i Tyskland och Nederländerna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.