torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lyft för Arjo

|  
|  ,

Industrimannen Carl Bennets Malmöbolag Arjo lyfte på alla punkter under årets fjärde kvartal. En åldrande befolkning borgar för långsiktig tillväxt för bolagets vårdtekniska produkter.

Arjo är börsnoterat med ett börsvärde på 13 miljarder kronor och ägs till 25 procent av Carl Bennet. Han har genom röststarka, ej börsnoterade, A-aktier totalt 53 procent av rösterna. Arjo tillverkar, säljer och hyr ut sjukvårdsutrustning som sängar, lyftar, madrasser mot tryckskador och allehanda patienthjälpmedel.

Omsättningen ökade med 1 miljard kronor till nästan 11 miljarder under helåret 2023, enligt kvartalsrapporten som kom på tisdagen. Rörelseresultatet steg med 28 procent till 884 Mkr. Även lönsamheten (ej justerad rörelsemarginal) steg ett pinnhål från 7 till 8 procent.

”Tillväxten i kvartalet var god på de flesta marknader och koncernen växer med knappa 5 procent organiskt (i fjärde kvartalet, red). I Nordamerika växer Kanada med över 15 procent samtidigt som återhämtningen i USA fortsätter med ännu ett kvartal av tillväxt. Sammantaget ser vi en fortsatt stabilisering av såväl efterfrågan som materialförsörjning och går in i det nya året med stärkta positioner”, skriver vd Joacim Lindoff i rapporten.

Nordamerika står för en knapp tredjedel av koncernens försäljning, därutöver samlar Arjo upp den geografiska redovisningen i ”global sales”.

”Med världens åldrande och växande befolkning och vårdens utmaning att leverera mer vård med mindre resursåtgång ser vi goda möjligheter att fortsätta Arjos lönsamma tillväxtresa över tid”, skriver Joacim Lindoff.

Aktien hade stigit med 9 procent före lunch under tisdagen.

Gunnar Wrede

Industrimannen Carl Bennets Malmöbolag Arjo lyfte på alla punkter under årets fjärde kvartal. En åldrande befolkning borgar för långsiktig tillväxt för bolagets vårdtekniska produkter.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.

  • Ännu mer pengar till Magle

    Magle Group i Malmö har ännu inte stängt den företrädesemission som inleddes i november. Nu vill bolaget plocka in ytterligare 26,6 miljoner i en riktad emission.

  • Arjo rasar i dagens rapportflod

    Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.