fredag 22 november 2024

inloggad som

Sandberg myser över Camurus

Sandberg Development kan skratta hela vägen till banken. Investeringsbolaget äger nästan 40 procent i läkemedelsföretaget Camurus, som i dagsläget har ett börsvärde på nära 29 miljarder kronor. Och efter den senaste miljardemissionen hoppas Sandberg på fortsatt tillväxt.

Det familjeägda investeringsbolaget Sandberg Development, med rötter i el- och installationsbolaget Elektro Sandberg, äger 39,4 procent av börsraketen Camurus. Det Lundabaserade läkemedelsbolaget rusade 113 procent på börsen förra året och har nu ett börsvärde på 28,6 mdr kronor. Det får Sandbergs vd Stefan Persson att jubla.

– Vi är supernöjda med allt Camurus har gjort. Vi har en långsiktigt investering i bolaget sedan många år tillbaka, säger han.

Sandberg ägde tidigare 100 procent av Camurus, men när bolaget gick till börsen 2016 kom flera ägare in i bilden. Näst största ägaren är Fjärde AP-fonden med ett innehav på 5,6 procent. Camurus aktie noterades till 57 kronor, i dag står kursen i 494 kronor.

Trots ett stabilt kassaflöde så genomförde Camurus nyligen en riktad nyemission som gav ett rejält tillskott till kassan. I den kraftigt övertecknade emissionen, som riktade sig till internationella och svenska investerare, tog Camurus in över 1 miljard kronor.

– Det är fantastiskt, särskilt med tanke på hur börsklimatet sett ut. Anledningen till emissionen är helt enkelt att accelerera farten i allt det Camurus arbetar med, säger Stefan Persson.

Det bekräftas av Camurus vd Fredrik Tiberg som säger att pengarna bland annat ska användas till investeringar i bolagets kommersiella ambitioner i USA samt att stärka Camurus position och förmåga att generera lönsam tillväxt.

– Det handlar bland annat om att förvärva kommersiella tillgångar och utvecklingsprogram i sen fas som kompletterar den nuvarande portföljen, accelerera uppbyggnaden av en kommersiell organisation i USA samt stärka tillverkningskapaciteten. Pengarna från emissionen skapar optimala förutsättningar för att genomföra detta.

Några konkreta förvärv vill Fredrik Tiberg dock inte uppge. Baserat på oreviderade siffror förväntas Camurus totala intäkter för helåret 2023 uppgå till 1,7 mdr kronor. Resultatet före skatt väntas uppgå till 549 miljoner kronor.

Martin Linderoth

Sandberg Development kan skratta hela vägen till banken. Investeringsbolaget har gjort en formidabel kursresa med läkemedelsföretaget Camurus, som nu fyller på kassan med en miljardemissionen för fortsatt tillväxt.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.