tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dansk aktieraket hoppas på genombrott

Danska Realfiction Holdings aktie steg med 132 procet i fjol på förhoppningar om ett genombrott för 3D i platta skärmar utan glasögon. Nu är det dags att leverera.

Första steget för i år var att presentera tekniken för 3D utan glasögon på CES-mässan i Las Vegas, världens största teknikmässa.

Målet är att få in tekniken hos en eller flera av de största tillverkarna av tv-skärmar, som Samsung eller Sony. Nya patent ska bana väg för detta och förväntningarna har fått investerarna på First North att lyfta Realfictions aktie.

De nya patenten gäller en vidareutveckling av bolagets 3D-hologramsteknik. De första produktlösningarna används i glaslådor, där hologramtekniken kan användas för presentationer av produkter i butiker eller objekt i utställningar. Det som är nytt är att 3D-tekniken nu förs över till platta skärmar. Och här behövs inga speciella glasögon för att få 3D-upplevelsen levererad.

Detta är bakgrunden till att Realfiction finns med på Rapidus nyligen publicerade topplista med skånska aktieraketer 2023. Realfiction blev nummer sju med en aktieuppgång på 132 procent.

Bolaget har 15 anställda varav de flesta av dem arbetar i Köpenhamn och några är före detta Bang & Olufsen-anställda. Det officiella huvudkontoret ligger dock i Helsingborg, som en teknikalitet på grund av noteringen på First North i Stockholm.

Aktien står efter fjolårets uppgång i cirka 20 kronor. Under en period 2020 stod den dock betydligt högre, nästan i 60 kronor. Även då steg aktien på förväntningar på plattskärmstekniken. Men utvecklingen har dragit ut på tiden.

– Aktieägarnas förväntningar på patenteringen av den nya pixeltekniken var större än den tidsram vi presenterade hösten 2020. Det var inte förrän 2023 och särskilt nu i början av 2024 som vi är på väg att nå vårt mål med fler patent och därmed erbjudanden för stora plattskärmstillverkare, säger Torben Okkels, CFO och ansvarig för investerarrelationer på Realfiction. Han fortsätter:

– Vi vet att plattskärmstillverkare som Samsung, LG, Sony och Sharp kan införliva tekniken i sina platta bildskärmar. Nu har vi prototyperna som fungerar och presenterades på CES-mässan i Las Vegas av vår vd och medgrundare Clas Egholm Dyrholm, berättar Torben Okkels.

I framtiden ser Torben Okkels även möjligheter för Realfiction bland annat i spelbranschen och bilindustrins skärmar.

– Först nu kan vi verkligen visa vad vi går för. Vi ger därför maximal gas vid presentationer över hela världen, samtidigt som vår tidigare affär för hologram fortsätter. Vi tror därför att den positiva aktieutvecklingen kommer att fortsätta. Vi behöver bara få tag på en av de stora skärmproducenterna innan det verkligen tar fart, säger Torben Okkels.

I de senaste publicerade finansiella siffrorna, för 2022, hade Realfiction Holding AB en omsättning på 15 miljoner svenska kronor och en vinst på 3 Mkr.

Keld Broksø

Danska Realfiction Holdings aktie steg med 132 procent i fjol på förhoppningar om ett genombrott för 3D i platta skärmar utan glasögon. Nu är det dags att leverera.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.