tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Dansk aktieraket hoppas på genombrott

Danska Realfiction Holdings aktie steg med 132 procet i fjol på förhoppningar om ett genombrott för 3D i platta skärmar utan glasögon. Nu är det dags att leverera.

Första steget för i år var att presentera tekniken för 3D utan glasögon på CES-mässan i Las Vegas, världens största teknikmässa.

Målet är att få in tekniken hos en eller flera av de största tillverkarna av tv-skärmar, som Samsung eller Sony. Nya patent ska bana väg för detta och förväntningarna har fått investerarna på First North att lyfta Realfictions aktie.

De nya patenten gäller en vidareutveckling av bolagets 3D-hologramsteknik. De första produktlösningarna används i glaslådor, där hologramtekniken kan användas för presentationer av produkter i butiker eller objekt i utställningar. Det som är nytt är att 3D-tekniken nu förs över till platta skärmar. Och här behövs inga speciella glasögon för att få 3D-upplevelsen levererad.

Detta är bakgrunden till att Realfiction finns med på Rapidus nyligen publicerade topplista med skånska aktieraketer 2023. Realfiction blev nummer sju med en aktieuppgång på 132 procent.

Bolaget har 15 anställda varav de flesta av dem arbetar i Köpenhamn och några är före detta Bang & Olufsen-anställda. Det officiella huvudkontoret ligger dock i Helsingborg, som en teknikalitet på grund av noteringen på First North i Stockholm.

Aktien står efter fjolårets uppgång i cirka 20 kronor. Under en period 2020 stod den dock betydligt högre, nästan i 60 kronor. Även då steg aktien på förväntningar på plattskärmstekniken. Men utvecklingen har dragit ut på tiden.

– Aktieägarnas förväntningar på patenteringen av den nya pixeltekniken var större än den tidsram vi presenterade hösten 2020. Det var inte förrän 2023 och särskilt nu i början av 2024 som vi är på väg att nå vårt mål med fler patent och därmed erbjudanden för stora plattskärmstillverkare, säger Torben Okkels, CFO och ansvarig för investerarrelationer på Realfiction. Han fortsätter:

– Vi vet att plattskärmstillverkare som Samsung, LG, Sony och Sharp kan införliva tekniken i sina platta bildskärmar. Nu har vi prototyperna som fungerar och presenterades på CES-mässan i Las Vegas av vår vd och medgrundare Clas Egholm Dyrholm, berättar Torben Okkels.

I framtiden ser Torben Okkels även möjligheter för Realfiction bland annat i spelbranschen och bilindustrins skärmar.

– Först nu kan vi verkligen visa vad vi går för. Vi ger därför maximal gas vid presentationer över hela världen, samtidigt som vår tidigare affär för hologram fortsätter. Vi tror därför att den positiva aktieutvecklingen kommer att fortsätta. Vi behöver bara få tag på en av de stora skärmproducenterna innan det verkligen tar fart, säger Torben Okkels.

I de senaste publicerade finansiella siffrorna, för 2022, hade Realfiction Holding AB en omsättning på 15 miljoner svenska kronor och en vinst på 3 Mkr.

Keld Broksø

Danska Realfiction Holdings aktie steg med 132 procent i fjol på förhoppningar om ett genombrott för 3D i platta skärmar utan glasögon. Nu är det dags att leverera.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad