måndag 8 juli 2024

inloggad som

Dansk aktieraket hoppas på genombrott

Danska Realfiction Holdings aktie steg med 132 procet i fjol på förhoppningar om ett genombrott för 3D i platta skärmar utan glasögon. Nu är det dags att leverera.

Första steget för i år var att presentera tekniken för 3D utan glasögon på CES-mässan i Las Vegas, världens största teknikmässa.

Målet är att få in tekniken hos en eller flera av de största tillverkarna av tv-skärmar, som Samsung eller Sony. Nya patent ska bana väg för detta och förväntningarna har fått investerarna på First North att lyfta Realfictions aktie.

De nya patenten gäller en vidareutveckling av bolagets 3D-hologramsteknik. De första produktlösningarna används i glaslådor, där hologramtekniken kan användas för presentationer av produkter i butiker eller objekt i utställningar. Det som är nytt är att 3D-tekniken nu förs över till platta skärmar. Och här behövs inga speciella glasögon för att få 3D-upplevelsen levererad.

Detta är bakgrunden till att Realfiction finns med på Rapidus nyligen publicerade topplista med skånska aktieraketer 2023. Realfiction blev nummer sju med en aktieuppgång på 132 procent.

Bolaget har 15 anställda varav de flesta av dem arbetar i Köpenhamn och några är före detta Bang & Olufsen-anställda. Det officiella huvudkontoret ligger dock i Helsingborg, som en teknikalitet på grund av noteringen på First North i Stockholm.

Aktien står efter fjolårets uppgång i cirka 20 kronor. Under en period 2020 stod den dock betydligt högre, nästan i 60 kronor. Även då steg aktien på förväntningar på plattskärmstekniken. Men utvecklingen har dragit ut på tiden.

– Aktieägarnas förväntningar på patenteringen av den nya pixeltekniken var större än den tidsram vi presenterade hösten 2020. Det var inte förrän 2023 och särskilt nu i början av 2024 som vi är på väg att nå vårt mål med fler patent och därmed erbjudanden för stora plattskärmstillverkare, säger Torben Okkels, CFO och ansvarig för investerarrelationer på Realfiction. Han fortsätter:

– Vi vet att plattskärmstillverkare som Samsung, LG, Sony och Sharp kan införliva tekniken i sina platta bildskärmar. Nu har vi prototyperna som fungerar och presenterades på CES-mässan i Las Vegas av vår vd och medgrundare Clas Egholm Dyrholm, berättar Torben Okkels.

I framtiden ser Torben Okkels även möjligheter för Realfiction bland annat i spelbranschen och bilindustrins skärmar.

– Först nu kan vi verkligen visa vad vi går för. Vi ger därför maximal gas vid presentationer över hela världen, samtidigt som vår tidigare affär för hologram fortsätter. Vi tror därför att den positiva aktieutvecklingen kommer att fortsätta. Vi behöver bara få tag på en av de stora skärmproducenterna innan det verkligen tar fart, säger Torben Okkels.

I de senaste publicerade finansiella siffrorna, för 2022, hade Realfiction Holding AB en omsättning på 15 miljoner svenska kronor och en vinst på 3 Mkr.

Keld Broksø

Danska Realfiction Holdings aktie steg med 132 procent i fjol på förhoppningar om ett genombrott för 3D i platta skärmar utan glasögon. Nu är det dags att leverera.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

  Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

 • Freedrum ur takt igen

  Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

 • Precis vad Precise behövde

  Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

 • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

  Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

 • Årets börsraket hoppas på genombrott i år

  Magnus Andersson är vd för det skånska företag som gått bäst på börsen hittills i år. Han ser fram emot att teckna avtal med kunder innan året är slut.

 • Ny optimism i Precise

  Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.

 • Doro värvar vd från Simris

  Simris Groups avgående vd Julian Read har utsetts till ny vd för teknikföretaget Doro från och med juni. Han efterträds på Simris av en brittisk life science-veteran.

 • Acconeer ber om 150 miljoner

  Radarsensorbolaget Acconeer i Malmö fortsätter att blöda och har därför beslutat om en företrädesemission på 150 miljoner kronor.

 • Ny kärnkraft ger strålande framtid

  Ny kärnkraft är i ropet. Inte bara i Sverige utan över hela världen. En doldis i Helsingborg rider på vågen och kammar hem stororder i Storbritannien.

 • Upprustningen ökar hennes affär

  Marie Bengtsson, vd för IT-företaget Advenica i Malmö, noterar rekordförsäljning under 2023. Bakom tillväxten ligger främst försvarets beställningar av utrustning för krypterad information.