fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bra tryck på kontorsmarknaden trots hyreshöjningar

|  
|  

Det är bra tryck på uthyrningen av kontor trots hyreshöjningar. Det säger Unni Sollbe, vd på Stena Fastigheter Malmö, i en intervju med Rapidus. Hon befarar också att det dröjer innan byggandet kommer igång igen på allvar.

Stena Fastigheter äger och förvaltar strax över hundra fastigheter i sydvästra Skåne. Huvuddelen är hyresbostäder. Omkring en fjärdedel, totalt cirka 165 000 kvadratmeter med tyngdpunkten i Malmö, är kommersiella lokaler. Det gör Stena till ett av bolagen närmast bakom de tre bjässarna på regionens kontorsmarknad: Wihlborgs, Vasakronan och Castellum.

I kontorshyresavtal är hyran normalt kopplad till konsumentprisindex (KPI). Därför blev det en kraftig höjning vid det förra årsskiftet efter hög inflationstakt under hösten innan. Nu efter nyår vankas en ny höjning.

Men det har inte lett till tomma kontorslokaler.

– Vi har ett bra tryck på uthyrningen. Vi har haft stabila hyresnivåer under lång tid och min bild är att kunderna hittills klarat av de nivåer som har blivit på grund av index. Det är klart vi också har vakanser, men vi har lyckats hittills fylla dem i en hyfsad takt. Det vi märker är att beslutsprocesserna är lite längre, säger Unni Sollbe.

– Sen finns det en oro kring hur det går för dem som säljer direkt mot konsument. För butiker och restauranger är det trögt och det är väl ingen överraskning för någon.

På transaktionsmarknaden har hösten varit avvaktande, säger hon.

– Det var ett tag sedan vi gjorde några transaktioner. Vi köper primärt hyresbostadsfastigheter och det har varit väldigt långt mellan köpare och säljare.

När det gäller nyproduktion nämner Unni Sollbe för Stenas del två projekt: Ett bostadsprojekt i Nöbbelöv i Lund och en planerad utbyggnad i kvarteret Bilden i Malmö, där Stena nyligen totalrenoverat kontorshusen som bolaget kallar Trikåfabriken. Nedan ses kvarteret på Monbijougatan före renovering.

I samband med det fick bolaget kritik för att driva på gentrifieringen i området när många av de små aktörerna inom kreativa näringar som dittills funnits i kvarteret inte längre hade råd att vara kvar.

– Det här är hus som hade ett otroligt stort eftersatt underhållsbehov. Det var en renovering för att säkra att det skulle vara livaktigt och hållbart över tid. För att kunna vara en långsiktig ägare behöver vi också höja hyrorna för att täcka in det. Nedan ses samma hörn av Trikåfabriken som ovan enligt Stenas framtidsplan.

Även på bostadsmarknaden där hyrorna är reglerade diskuteras återkommande gentrifiering kopplat till renoveringar, inte minst kring Möllevången i Malmö.

– Det handlar om att göra det med lyhördhet för platsen och vad de som bor där har möjlighet att efterfråga. Det är den absoluta ambitionen. Sen ska man säga att i många delar pratar vi om gamla kök och 70-talsbadrum när vi renoverar. Mycket av det är dags att göra och det kostar. Finns det då en efterfrågan på det man bygger om och uppgraderar till de hyresnivåerna? Det vi kan se att det finns.

För nybyggandet generellt har det senaste året annars inneburit en ”tvärbroms”, som hon uttrycker det.

– Speciellt på bostadssidan där vi har haft en väldig volym under ett flertal år. Byggkostnader och byggkomponenter har stuckit iväg otroligt, och räntorna har gått upp. Det är klart att kalkylen för att bygga inte är lätt att få ihop.

Även om situationen är något ljusare när det gäller kommersiella fastigheter tror hon att det kommer att dröja innan byggandet tar fart på allvar igen.

– Jag tror att man behöver känna lite fastare mark under fötterna på räntesidan. Det kommer att vara jobbigt ett bra tag till, det tror jag tyvärr.

Ett av Malmös mer uppmärksammade projekt på senare tid rör huset på Bergsgatan där rockklubben KB huserat. Huset ska byggas om och få fler våningar med bostäder.
Projektet ligger vägg i vägg med Trikåfabriken, men Unni Sollbe säger att Stena aldrig var nära att köpa när KB sålde.

– Vi tittade på det, men det är ganska speciella ytor som inte är så lätta att ställa om till det vi jobbar med. Det passade inte riktigt in för oss. Men det är roligt att det satsas i flera delar av stan.

Ola Nilsson

Det är bra tryck på uthyrningen av kontor trots hyreshöjningar. Det säger Unni Sollbe, vd på Stena Fastigheter Malmö, i en intervju med Rapidus. Hon befarar också att det dröjer innan byggandet kommer igång igen på allvar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.