fredag 1 mars 2024

inloggad som

Orosmolnen tätnar för skånskt näringsliv

|  
|  

Sparbanken Skånes chef Björn Ovander kallar konjunkturläget i Skåne för illavarslande. Konkurserna ligger på en högre nivå än tidigare och nyföretagandet har i år minskat till den lägsta halvårssiffran sedan 2009.

Dessutom stiger arbetslösheten för första gången på länge och hushållens köpkraft minskar. Tidigare har det funnits hopp om bättre tider redan nästa år, men den bilden grusas i höstens utgåva av rapporten “Skånsk konjunktur 2023” som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Istället pekar mycket på att skånska företag kommer att tvingas till ytterligare besparingar och gilla läget med höga kostnads- och räntenivåer.

– Det vi nu ser är illavarslande. Det är tyvärr så att vi ser flera tecken som pekar i fel riktning, säger Björn Ovander.

Han nämner att det osäkra ekonomiska läget syns i siffrorna för det skånska nyföretagandet. 4.375 nya företag har registrerats under årets första halvår, vilket är nästan 800 färre jämfört med motsvarande period i fjol. Det är den lägsta halvårssiffran sedan 2009.

– Nyföretagandet bromsar in i alla Skånes delområden, men procentuellt sett har det minskat mest i Mellanskåne. Där är det ner 35 procent jämfört med samma period 2022, säger Björn Ovander.

Omsättningsutvecklingen har inte alls varit lika stark i Skånes näringsliv som i övriga två storstadslän under årets första halvår. Samtidigt har antalet konkurser sedan ett år tillbaka börjat stiga från 2021 års låga nivåer. Under perioden januari-oktober i år registrerades 953 företagskonkurser i Skåne, en ökning med 231 bolag jämfört med samma period förra året. Främst ökar konkurserna inom bygg- och handelssektorn.

Martin Linderoth

Sparbanken Skånes chef Björn Ovander kallar konjunkturläget i Skåne för illavarslande. Konkurserna ökar och nyföretagandet har i år minskat till den lägsta halvårssiffran sedan 2009.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.