måndag 15 juli 2024

inloggad som

Nya avsnitt av Lejonkulan

Rapidus har släppt två nya avsnitt av podden Lejonkulan. Som vanligt är det tvära kast mellan branscher och faser som bolagen befinner sig i. 

I det senaste avsnittet gästas Janne Dahlqvist av Pharmista Technologies grundare Alice Mattsson, en av Rapidus 34:or. Bolaget utvecklar ett återanvändningsbart graviditetstest, med hjälp av en patenterad teknikplattform för hemmatester.

Den globala marknaden för graviditetstest är enorm och många kvinnor konsumerar flera test i månaden. Ändå har det inte skett någon större utveckling inom området, vilket Pharmista och Alice Mattsson vill ändra på. Men hur stor beteendeförändring innebär produkten för kunden? Och vem är kärnkunden? Vilken marknad bör bolaget satsa på först? Lyssna på avsnitt 8 nedan för att höra svaren. 

Veckan innan gästades Lejonkulan av Imvi Labs och Peter Carlsson, vd och medgrundare. Bolaget befinner sig i ett betydligt senare skede än Pharmista och kämpar med helt andra utmaningar. Produkten är en virtual reality-lösning för personer med samsynsproblem, en nedsättning i ögonkoordinationen som bland annat gör läsning mer utmanande.

Problemet är vanligt förekommande bland personer med ADHD, dyslexi och dyskalkyli – men enligt flera källor är det betydligt mer utbrett än så. Hur säljer man en lösning på ett problem som väldigt få känner till? Hur skalar man upp en sådan produkt? Och kan vem som helst träna upp sin läshastighet med bolagets teknik? Lyssna på svaren i avsnitt 7 av Lejonkulan.

Rapidus har släppt två nya avsnitt av podden Lejonkulan. Som vanligt är det tvära kast mellan branscher och faser som bolagen befinner sig i. 


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]

 • Sexleksaker i Lejonkulan

  Det kvinnliga könsorganet har mer än 10.000 nervpunkter. Traditionella sexleksaker missar de flesta. Det är utgångspunkten för bolaget Glänta och medgrundaren Gabriella Killeen. Hon vill skapa ett stimulanshjälpmedel som omdefinierar termen sexleksak.

 • Höga frekvenser i Lejonkulan

  Beammwave utvecklar en teknik för framtidens 5G- och 6G-mobiler som kallas digital beamforming. Ett radiochip med tillhörande antenn och algoritmer […]

 • Laserprecision i Lejonkulan

  Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]

 • Hon återvinner elbilsbatterier

  Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.

 • Svensk scampi i Lejonkulan

  Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar. 

 • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

  Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

 • Exoskelett i nya Lejonkulan

  Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp. 

 • Mobilspel i Lejonkulan

  Två av grundarna bakom succén Quizkampen släpper nu ett nytt mobilspel: Jordglobe. Idén är, precis som med Quizkampen, att skapa […]