torsdag 21 november 2024

inloggad som

Slutet för anrikt konglomerat

Det forna industrikonglomeratet Midway Holding innehåller nu bara en verksamhet: byggnadsställningar och därmed förknippade säkerhetslösningar. Därför byter hela koncernen namn.

Namnbytet innebär att en epok går i graven. Midway Holding skapades av industrimannen från Lund, Sten K Johnson. Genom en lång rad affärer, som började när staten tog över det krisdrabbade Kockums på 1970-talet, formades bolaget Skåne Gripen, ur vilket Midway Holding bildades 1989.

Midway har genomgått många faser genom åren och efter att en rad olika dotterbolag inom teknik och handel avyttrats återstår nu i stort sett bara säkerhetslösningar kring byggnation och underhåll av byggnader i dotterbolaget Haki.

Midway byter därför namn till Haki Safety. Det formella beslutet tas vid en extra bolagsstämma den 12 december.

– Det är ett naturligt steg vi tar som tydliggör vår strategiförändring. Vi går från att vara ett konglomerat till en renodlad industrikoncern. Visst kan man säga att en epok är över, men det är också början på en ny spännande resa, säger Midways vd Sverker Lindberg.

Han pekar på att Hakis marknad är fragmenterad och erbjuder goda möjligheter till konsoliderande förvärv.

I rapporten för det tredje kvartalet framgick att Midway/Haki lider av en svag byggkonjunktur. Sverker Lindberg är dock inte orolig:

– Vi hade en upphämtning i slutet av kvartalet. Och på längre sikt innebär vår breddning till andra sektorer såsom energi, infrastruktur och industri att vi dels blir mindre konjunkturkänsliga, dels att långsiktiga trender talar för en god tillväxt.

Midway omsatte under årets första nio månader 917 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 80 Mkr, vilka bägge var en minskning i storleksordningen 20 procent jämfört med samma period året innan.

Midway Holdings huvudägare är arvtagare till Sten K Johnson via bolaget Tibia Konsult. Tibia ägs även till 49 procent av Sten K Johnsons stiftelse i Lund som delar ut stipendier till kultur och forskning.

Gunnar Wrede

Det forna industrikonglomeratet Midway Holding innehåller nu bara en verksamhet: byggnadsställningar och därmed förknippade säkerhetslösningar. Därför byter hela koncernen namn.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.