fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Helsingborgsprofilen hittar ny affär

|  
|  

Han är Helsingborgaren som både varit vd på Bjärefågel och gjort ett klipp på padelflugan. Nu startar han ett bolag som vill hjälpa idrottsklubbar att sälja mer än bara biljetter till sina matcher.

– Vi vill hjälpa klubbarna att bearbeta hela kundkretsen så att de kan skicka ett riktat erbjudande till dem som ännu inte köpt biljett två dagar före match. Och ett annat till dem som har köpt biljett för att se om de vill förbeställa snacks till pausen eller mat i restaurangen innan matchen, säger Robin Lundgren, vd för bolaget Beyond Ticket som utvecklat appen Liveday.

Han var ekonomichef i Helsingborgs IF 2011-2015 innan han fick samma titel på Bjärefågel, ditlockad av ordförande Claes Ohlsson som även var ordförande i HIF 2010-2015.

– Efter drygt ett år blev jag vd för Bjärefågel och var det fram till november 2018 då HIF hörde av sig och hade lite problem med finanserna. Så jag fick uppdraget att vända på den interna strukturen och vi lyckades nå överskott både 2019 och 2020. Så småningom var jag tillbaka med mina gamla arbetsuppgifter och kände att jag behövde en ny utmaning.

Därefter följde en blixtkarriär inom padel som vd för bolaget Padelgo.tv under åtta månader innan han fokuserade på egna bolaget Padelboard – en plattform för att enkelt arrangera turneringar.

– Vi växte väldigt snabbt. Båda bolagen blev faktiskt uppköpta av göteborgsbolaget Matchi som har integrerat tjänsterna i sin plattform. De är på god väg att bli världsledande.

Efter bara drygt ett år på marknaden hade Robin gjort en exit i Padelboard och var redo för nästa projekt – Liveday som säljer biljetter och mer därtill.

– Elitföreningar är generellt hänvisade till att använda biljettplattformar utformade för konsertmarknaden. De saknar inbyggt stöd för att hålla reda på återkommande kunder. Klubbarna vill även kunna sälja merchandise, mat och dryck i en och samma checkout. tilläggsförsäljningen måste ske i samband med biljettköpet, säger Robin Lundgren.

Pauserna mellan perioder eller halvlekar är 12-15 minuter långa och det blir lätt köer när tusentals åskådare ska välja, beställa och betala.

– Med vår app betalar man i förväg och hämtar ut sin beställda burgare och läsk genom att visa upp ordernumret på mobilen ungefär som på McDonalds. Klubben kan öka sin försäljning och ge bättre service till publiken.

Han menar att Liveday bygger ett CRM anpassat för elitidrott för att hjälpa klubbarna att både öka antalet åskådare och snittintäkten per åskådare. Konkurrenter är jättar som Tickster, Ticketco och Ticketmaster.

– Men vi löser ett problem som befintliga aktörer har svårt att lösa. Vi har ju egen erfarenhet av att jobba med gamla stora system som byggdes för att hantera de krav som fanns då.

Det finns långt gångna diskussioner med flera klubbar, intresseorganisationer och hela ligor.

– Vi har fem klubbar, som är igång sedan september. Bland dem de lokala klubbarna OV (handboll), HHC (hockey) och FCH (innebandy). Det är lagom. Vi får möjlighet att testa produkten och jag är själv på plats vid varje match. Det är en sak att få feedback från klubbchefen, de som står i entrén kan ge helt andra insikter.

Bolaget har finansiering från en liten ägargrupp där Claes Ohlsson är en av investerarna.

– Vi har redan blivit uppvaktade av ett par investerare som vill vara med. Även om man vill nå breakeven är det skönt att veta. Det finns kapital i ägargruppen också och vi försöker hålla nere vår burn rate.

Ska ni expandera med fler länder och andra segment som konserter?

– Vi tittar på Norge och Danmark där vi har ingångar. Man kan tänka sig att systemet fungerar för konserthus eller teatrar med en trogen kundkrets, men det är inte där vi lägger vårt fokus. För elitidrotten är behoven akuta och det är den marknaden vi bearbetar, säger Robin Lundgren.

Bolaget startades formellt i våras, har motsvarande fyra heltidsanställda och sitter på inkubatorn Hetch i Helsingborg.

Sölve Dahlgren

Han är Helsingborgaren som både varit vd på Bjärefågel och gjort ett klipp på padelflugan. Nu startar han ett bolag som vill hjälpa idrottsklubbar att sälja mer än bara biljetter till sina matcher.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Telavox startar inkubator

    Malmöföretaget Telavox vill utveckla Malmös näringsliv och samtidigt hitta nya affärsmöjligheter. I en nystartad inkubator kan de göra både och.

  • Unga entreprenörens hobbyprojekt: säljer kungens klocka

    Efter flera snabba tillväxtresor satsar serieentreprenören Simon Lexén nu på ett nytt affärsområde: samlarklockor. Målet är att bygga upp en verksamhet värd 100 miljoner kronor inom ett år.

  • Klart med ny omgång av Malmös näringslivsresidens

    Malmö Residency, ett residensprogram för utlänningar som vill testa jobba i Malmö, har utökats till dubbelt antal platser eftersom intresset var ännu större än förra gången. Och nu är deltagarna utsedda.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.

  • Nya entreprenörer på Skåne Capital Day

    Krinovas vd Ulrika Hasselgren står värd för vårens Skåne Capital Day på onsdag nästa vecka. Här de tio företag från skånska inkubatorer ska pitcha sina affärsidéer för potentiella investerare.

  • Krinova summerar 2024

    Krinova, med ny vd:n Ulrika Hasselgren, blickar tillbaka på 2024. Så många bolag sökte sig till företagsinkubatorn och så många jobb har medlemsföretagen skapat.

  • Tuffa tider för startups

    Tre konkurser och en kontrollbalansräkning. Det är den dystra utvecklingen på senare tid bland Skånes mindre bolag.

  • Hon balanserar ekonomi och ideologi

    För Altitude Meetings grundare Yasemin Arhan Modéer går klimat- och demokratifrågor före resultaträkningen. Ändå har bolaget gått med vinst varje år sedan starten. För Rapidus berättar hon om balansen och varför det är viktigt att vara naiv.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.