måndag 24 juni 2024

inloggad som

Ljus i tunneln för prylkedjan

|  
|  

Kjell Group, Kjell & Companys börsnoterade ägarbolag med huvudkontor i Malmö, rusade på rapporten för tredje kvartalet. Vd Andreas Rylander beskriver dock dagens konsumtionsmarknad som ”ganska tuff”.

Kjell & Company är återförsäljare av elektroniktillbehör till bland annat datorer, telefoner och nätverk. Ägarbolaget Kjell Group omsatte 650,8 miljoner kronor under årets tredje kvartal, en ökning med 3,4 procent, visade upp ett starkt kassaflöde, dock med oförändrad lönsamhet mätt som rörelsemarginal. När siffrorna blev offentliga på tisdagen rusade Kjells aktie tvåsiffrigt.

– Den lönsamma försäljningstillväxten ser vi som något mycket positivt och ett styrkebesked för Kjell Group och vår affär. Genom systematiskt förbättringsarbete har vi också ökat effektiviteten i vårt rörelsekapital och genererat ett mycket starkt kassaflöde som har tagit ner vår nettoskuld betydligt, säger säger Kjell Groups vd och koncernchef Andreas Rylander.

Gällande marknadens reaktion på rapporten där aktien steg 23 procent säger han:

– Jag är självklart glad över det, men samtidigt är kursen fortfarande ner i år. Jag tror det här var en rekyl tillbaka efter den senaste tidens kursnedgång och jag hoppas givetvis att det fortsätter åt rätt håll.

Andreas Rylander beskriver dagens konsumtionsmarknad som ”ganska tuff”, där räntehöjningar och andra inflationskostnader drabbar privatkonsumenten hårt.

– Vi verkar i en tekniktung bransch där vi hela tiden måste tillhandahålla rätt och relevanta produkter till rätt priser. Samtidigt är vår affärsmodell behovsstyrd, antingen behöver du en laddsladd eller så behöver du inte det för att ge ett exempel, och därmed är vi inte lika konjunkturkänsliga, säger Andreas Rylander.

Efter en rad effektiviseringsåtgärder, bland annat kostnadseffektivisering inom inköp, logistik och butiksdrift, minskade Kjell Group sin nettoskuld med 90 Mkr i det tredje kvartalet. Trots det är koncernens skuldsättning fortsatt hög.

– Vi noterades 2021 och har merparten av tiden sedan dess upplevt några stökiga år kopplat till vår supply chain där vi haft stora problem med produkttillgång och frakt. Det har tvingat oss att bygga upp större lager vilket följaktligen påverkat skuldsättningsgraden vilket gör att den bakåtblickande bilden inte är helt rättvisande. Framåt ser vi en fortsatt förbättring av skuldgraden och jag ser inga problem med vår finansiering framöver, säger Andreas Rylander.

Kjell Group bedriver idag försäljning via 115 butiker i Sverige och 30 i Norge, samt på nätet som står för knappt 30 procent av intäkterna. Sverige står för drygt 70 procent av koncernens omsättning.

Martin Linderoth

Kjell Group, Kjell & Companys ägarbolag med huvudkontor i Malmö, rusade på rapporten för tredje kvartalet. Vd Andreas Rylander beskriver dock dagens konsumtionsmarknad som ”ganska tuff”.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Efter miljardförsäljningen: Det ska Bergendahls göra med pengarna

    Kassan blir välfylld när Bergendahls i Hässleholm säljer Citygross till livsmedelsjätten Axfood för 2 miljarder kronor. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus vad han tänker använda pengarna till.

  • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

    USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

  • Ny vd för Malmö Citysamverkan

    Eva Loubani blir ny vd i Malmö Citysamverkan i mitten av juli. Hon kommer närmast från bemanningsjätten Randstad och utlovar nya samverkansmodeller.

  • Pej blickar utanför Skandinavien

    Tre Malmöbaserade tillväxtbolag slåss om marknaden för kassa- och beställningssystem till krogbranschen. Kassacentralen, med sin niosiffriga omsättning i Sverige, leder med marginal vilket får utmanarna att blicka utomlands.

  • Tufft år för poolförsäljaren

    Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.

  • Kjell & Companys aktie i fritt fall

    Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.

  • Gängkriminalitet dämpar exporten

    Skjutningar och koranbränningar börjar få en negativ påverkan på svensk export. Det framgår av en undersökning av Exportkreditnämnden gjort.