torsdag 21 november 2024

inloggad som

Mycket snacks och lite hockey för Percy Nilsson

Att hyra Malmö Arena har blivit en dyr historia för Malmö Redhawks, som går på knäna när Percy Nilssons arenabolag inte delar med sig av kringförsäljningen. 

Säsongen i ishockeyns högsta serie har börjat blandat för Malmö Redhawks, som förra säsongen slutade sist i tabellen. Efter två inledande bortaförluster har man nu tagit två segrar hemma i Malmö Arena.

I en intervju med Rapidus inför säsongspremiären konstaterade Redhawks ordförande Mats Larsson att klubben ligger i botten av ligan när det gäller intäkter, vilket direkt påverkar den sportsliga satsningen. Som den enskilt största faktorn pekade han på avtalet med Malmö Arena. Redhawks har inga intäkter från mat och dryck på matchdagar, dessa tar Percy Nilssons arenabolag Parkfast.

– Vi hade gärna försökt förhandla med arenabolaget om att ta över försäljningen i kioskerna och restaurangerna, men det är en del av deras basinkomst och det måste vi respektera, sade han då.

Mats Larsson menade vidare att konkurrenterna drar in från 25 miljoner upp till 60 miljoner kronor i den här delen samtidigt som Redhawks är ”underfinansierat”.

– För Malmö Redhawks långsiktiga överlevnad och konkurrensförmåga är det en av de absolut ojämförligt viktigaste parametrarna att vi får upp vår omsättning med mellan 20 och 30 miljoner.

Flera medier har rapporterat att även Frölunda drabbas av ett upplägg med dyr arenahyra, utan inkomster för kringförsäljningen. En rad personkopplingar gör dock Redhawks situation speciell:

I Malmö Redhawks Ishockey AB, bolaget som driver herrlagets elitverksamhet i hockeyns högsta serie, har den ideella föreningen IF Malmö Redhawks knapp röstmajoritet. Resten av rösterna – och mer än 90 procent av kapitalet – kontrolleras av ett holdingbolag där just Percy Nilsson och fastighetsentreprenören Greg Dingizian hör till de största delägarna.

Percy Nilsson och Greg Dingizian är också de två största ägarna i fastighetsbolaget Doxa som äger fastigheten arenakvarteret och där Greg Dingizian sitter styrelsen. Dessutom valdes nyligen Patrik Melin, finanschef på Doxa, in i Redhawks styrelse.

Men Doxa har inga avtal direkt med Redhawks. Patrik Melin hänvisar till Percy Nilssons arenabolag Parkfast som är Doxas hyresgäst och driver arenans verksamhet. Percy Nilsson sitter alltså på alla stolar i sammanhanget. Han hänvisar dock alla frågor kring Redhawks avtal till Parkfasts vd Karin Mårtensson.

– I nuvarande avtal har vi tydliga skrivningar gällande den ekonomiska fördelningen av intäkter kopplade till biljetter, mat och dryck, kommersiella rättigheter, sponsorintäkter med mera. Jag tror att i grunden är detta en bra modell utifrån att vi drivs i helt skilda bolagsstrukturer, säger hon och fortsätter:

– Alla intäkter från alla intäktskällor är viktiga för Malmö Arena, som drivs helt i privat regi. Det finns också oerhört höga kostnader förknippade med att driva en stor multiarena. 

Karin Mårtensson säger att arenabolagets verksamhet ska fungera för många olika typer av arrangörer och målgrupper, inte enbart Redhawks matcher.

Hur viktigt är egentligen Redhawks för arenan?

– Malmö Redhawks ligger oss alla väldigt varmt om hjärtat, inte minst bevisas detta av Percy Nilssons stora engagemang för klubben genom åren. Hittills har vår affärsplan byggt på att vi ska ha ett hockeylag på elitnivå som en basverksamhet vilken arenans organisation och säsongsplanering utgår ifrån. Det skulle vara mycket, mycket tråkigt att behöva ställa om verksamheten till något annat.

Ola Nilsson

Att hyra Malmö Arena har blivit en dyr historia för Malmö Redhawks, som går på knäna när Percy Nilssons arenabolag inte delar med sig av kringförsäljningen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?