torsdag 22 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Heimstaden vräker ut danska fastigheter

|  
|  

Den Malmöbaserade fastighetsjätten Heimstaden säljer fastigheter i Danmark för uppemot 4,5 miljarder kronor.

Försäljningarna i Danmark sker till följd av en hög skuldsättning, som i samband med ränteuppgången börjat gröpa ur bolagets finanser. Som riksmedia har rapporterat är även svenska pensionsförvaltare på väg att dras med i krisen, främst jätten Alecta.

Rapidus har tittat på Heimstadens danska räkenskaper och den danska avyttringen sker mot bakgrund av blodröda siffror.

På bara några år har Heimstaden köpt danska hyresbostäder för 50 miljarder danska kronor. En stor del av dem finns i Köpenhamn och fanns med i den portfölj av fastigheter som Heimstaden köpte av Akelius 2021. Heimstadens danska bolag, Heimstaden Bostad Invest 9, har femfaldigat ett negativt resultat mellan 2021 och 2022 – från minus 90 miljoner till minus 525 miljoner danska kronor.

Christian Fladeland, vice vd och investeringschef för Heimstaden, har nu meddelat att de danska förvärven har pausats och att en försäljning av danska bostäder är på gång.

Frederik Stentoft Berling, kommunikationschef för Heimstaden i Danmark, förklarar för Rapidus:

– Vi förväntar oss en försäljning av 5.000 lägenheter i Danmark, av mer än 20.000. Det finns goda försäljningsmöjligheter, särskilt på den danska sidan av Öresund, så vi påbörjar avyttringen i Danmark. Vi måste titta på andra marknader också, men det är tidigt i processen. Försäljning i Danmark sker under lång tid och endast i samband med hyresgästers utflyttning. Totalt ger det oss 2-3 miljarder danska kronor, säger Frederik Stentoft Berling.

Avyttringen i Danmark är förvånande, eftersom Heimstaden i Danmark i danska medier i början av augusti förnekade att det skulle ske. Det är en ny strategi från koncernchef Helge Krogsbøl som den 1 januari i år ersatte Patrik Hall efter tre år av växande underskott.

Heimstadens försäljning kommer dock vid en kritisk tidpunkt i Danmark. Det pågår just nu en skandal om fel i offentliga fastighetsvärderingar – och följande osäkerhet om fastighetsskatt.

Heimstaden Bostad köpte 2021 Akelius hela fastighetsportfölj för 92 miljarder kronor. I portföljen fanns fastigheter i Sverige, Danmark och Tyskland. Bolaget är med 161.000 hyresbostäder i nio länder näst störst i Europa på bostadsfastigheter och i särklass störst i Sverige. Efter köpet av Akeliusportföljen fick Heimstaden över 200 miljarder kronor i skulder, på vilka räntorna snabbt blivit alltmer betungande.

Heimstadens huvudägare är norrmannen Ivar Tollefsen samt de svenska pensionsbolagen Alecta, Folksam och KPA Pension.

Totalt äger svenska fastighetsbolag danska fastigheter värda 150 miljarder danska kronor. Heimstaden är störst i Danmark med fastigheter värda 48,2 miljarder danska kronor. Övriga svenska fastighetsbolag i Danmark är Wihlborgs, Balder, Castellum, Corem och SBB.

Keld Broksø

Fastighetsjätten med huvudkontor i Malmö säljer fastigheter i Danmark för uppemot 4,5 miljarder kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

  • Några tröstande ord till spelbolagen

    Investerarna har inte försvunnit – de investerar bara mindre. Det var ett av budskapen till spelutvecklarna från investerarpanelen vid Nordic Games i Malmö.

  • … och några tröstande ord till life science

    Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.


  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.