fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fåhraeus öppnar ny fond

Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus öppnar en ny fond som ska investera i gränslandet mellan teknik och hälsa. Hittills har nästan 600 miljoner kronor kommit in, men den ska bli större.

Namnet på fonden är Fåhraeus Startup and Growth 2, FSG 2. Ettan var betydligt mindre med 300 Mkr och är fullinvesterad. I jämförelse är FSG 2 en jätte, med målet att samla in 1,2 miljarder kronor.

– Det finns mycket pengar därute. Men marknadsläget har varit tufft och därför ser vi det som en stor framgång att vi på cirka sex månader samlat in 600 Mkr. Det finns ett stort intresse för investeringar i gränslandet mellan teknik och hälsa, säger fondens vd, Linus Wiebe.

Han säger att fonden ”delstänger” nu när resningen är halvvägs mot målet på 1,2 miljarder. Orsaken är även här marknadsläget.

– Vi ser många intressanta investeringar just nu så vi vill komma igång helt enkelt. Det finns många spännande bolag samtidigt som marknadsläget gjort att värderingarna kommit ned. Vi har faktiskt redan gjort en investering i bolaget Saga Diagnostics som monitorerar cancerpatienter.

Fonden har en investeringshorisont på åtta plus två år och avkastningmålet är minst tre gånger insatsen för fonden som helhet. Målet är att investera i 30-40 bolag vilket innebär att det för varje bolag i snitt kan handla om 30-40 Mkr.

Tre investeringssektorer är identifierade som tech, life science och medtech och det är inte såddinvesteringar det handlar om. Bolagen ska ha kunder och omsättning, vara i eller nära fas 1 eller ha en CE-märkning av sin produkt.

Christer Fåhraeus har själv startat en lång rad bolag och investerat med egna pengar under större delen av sin karriär. Att resa en miljardfond med andras pengar är något nytt.

– Jag ser det som en professionalisering av det jag tidigare gjort. Med andras pengar och ett dedikerat team kan man inte investera bara för att man tycker tekniken eller idén är spännande. Investeringarna måste ske i de bolag som har störst utsikt att skapa värde, säger Christer Fåhraeus.

Med ett team på fem personer, hur mycket tid hinner ni lägga på varje bolag?

– Vi kommer att själva sitta i styrelsen för några bolag och i övrigt se till att en representant för oss sitter i styrelsen. Men visst, det är inte i första hand vi själva som ska se till att bolagen går bra, det får entreprenörerna göra och genom att investera visar vi att vi tror på dem, säger Christer Fåhraeus.

FSG 2-teamet består av, på bilden från vänster, Emanuel Eriksson, Christer Fåhraeus, Linus Wiebe, Alexander Jöndell samt Johanna Asklin.

Christer Fåhraeus är huvudägare i Rapidus och Linus Wiebe är Rapidus styrelseordförande.

Gunnar Wrede

Lundaprofilen och serieentreprenören öppnar en miljardfond.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.