lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Genetor expanderar trots förluster

|  
|  

Helsingborgsentreprenören Fredrik Sköld expanderar sitt kontorshotellföretag Genetor, trots överetablering och förluster.

Fredrik Sköld sålde sitt webbhotellföretag FS Data efter 20 år men behöll kontoret. Gamla Elverket i Helsingborg blev basen för Genetor som nyligen öppnat sitt femte kontorshotell – och första i Lund. Nu överväger Sköld att ta in kapital för fortsatt expansion.

FS Data hade både kontor och serverhallI det gamla elverket i Helsingborg. När Fredrik Sköld sålde 2019, efter att ha uppvaktats av köpare i flera år, så kom tanken: Var ska jag sitta nu?

– Jag älskade lokalen och gör det fortfarande. Jag hade option att behålla den, men jag kunde ju inte sitta här ensam, säger han till Rapidus.

Lösningen blev ett kontorshotell. Han drog igång Genetor i slutet av 2019.

Genetor satsar på att bygga nätverk. Det är korta bindningstider, frukost ingår liksom en bemannad reception. Hög servicenivå är viktigt.

Genetor har expanderat både i fastigheten och på nya platser. Först hade Wihlborgs en lokal på Helsingborg C, som Fredrik slog till på.

– Sedan ägde jag en webbyrå som knoppades av från FS Data. Den fanns i Malmö och jag började leta lokaler för att dra igång Genetor där. Jernhusen fick veta det och hade en lokal på Malmö C. Sedan stötte vi på en lokal i Hyllie som var rätt bra, säger han.

Senaste tillskottet är i Wihlborgs nyrenoverade fastighet Raffinaderiet i centrala Lund.

Genetor har i dag närmare 400 företag som medlemmar. Några har klippkort på skrivbordsplats, några har flera kontorsrum. Omsättningen för det brutna räkenskapsåret 2021-2022 blev 15,7 miljoner kronor och rörelseresultatet -4,4 Mkr. För 2022-2023 blev det enligt preliminära siffror en omsättning på närmare 25 Mkr med en förlust på 3 Mkr. På fyra år är den samlade förlusten cirka 15 Mkr.

Vad krävs för att ni ska gå med vinst?

– Att vi slutar bygga fler ställen, det är dit pengarna går. Dels möbler och inredning, men framför allt att det inte är fullbelagt från dag ett. Det tar kanske 6-12 månader innan det är fullt efter att vi öppnat, förklarar Fredrik Sköld.

Så har ni byggt färdigt nu?

– Vi ska ta sista våningen på Helsingborg C och bygga ut i Hyllie i början på nästa år. Så vi har inte bara byggt nytt utan även expanderat på befintliga platser.

Både Malmö och Helsingborg har en viss överetablering av co-working och kontorshotell, menar han. Efter utbyggnaderna har Genetor totalt nästan 9.000 kvadratmeter.

Fler orter då? Fredrik vill kunna åka fram och tillbaka till valfri Genetor-anläggning och bestämma sig samma dag. Det gör att Göteborg är inom räckhåll.

– Jag börjar överväga att ta in nytt kapital eller kanske delägare för att kunna växa ännu snabbare, avslöjar Fredrik Sköld.

Sölve Dahlgren

Helsingborgsentreprenören Fredrik Sköld expanderar sitt kontorshotellföretag Genetor, trots överetablering och förluster.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.

  • Cronholm och Sundsstaden går ihop

    När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.

  • ”HSB var ingenting mot Serneke”

    Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.