tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Genetor expanderar trots förluster

|  
|  

Helsingborgsentreprenören Fredrik Sköld expanderar sitt kontorshotellföretag Genetor, trots överetablering och förluster.

Fredrik Sköld sålde sitt webbhotellföretag FS Data efter 20 år men behöll kontoret. Gamla Elverket i Helsingborg blev basen för Genetor som nyligen öppnat sitt femte kontorshotell – och första i Lund. Nu överväger Sköld att ta in kapital för fortsatt expansion.

FS Data hade både kontor och serverhallI det gamla elverket i Helsingborg. När Fredrik Sköld sålde 2019, efter att ha uppvaktats av köpare i flera år, så kom tanken: Var ska jag sitta nu?

– Jag älskade lokalen och gör det fortfarande. Jag hade option att behålla den, men jag kunde ju inte sitta här ensam, säger han till Rapidus.

Lösningen blev ett kontorshotell. Han drog igång Genetor i slutet av 2019.

Genetor satsar på att bygga nätverk. Det är korta bindningstider, frukost ingår liksom en bemannad reception. Hög servicenivå är viktigt.

Genetor har expanderat både i fastigheten och på nya platser. Först hade Wihlborgs en lokal på Helsingborg C, som Fredrik slog till på.

– Sedan ägde jag en webbyrå som knoppades av från FS Data. Den fanns i Malmö och jag började leta lokaler för att dra igång Genetor där. Jernhusen fick veta det och hade en lokal på Malmö C. Sedan stötte vi på en lokal i Hyllie som var rätt bra, säger han.

Senaste tillskottet är i Wihlborgs nyrenoverade fastighet Raffinaderiet i centrala Lund.

Genetor har i dag närmare 400 företag som medlemmar. Några har klippkort på skrivbordsplats, några har flera kontorsrum. Omsättningen för det brutna räkenskapsåret 2021-2022 blev 15,7 miljoner kronor och rörelseresultatet -4,4 Mkr. För 2022-2023 blev det enligt preliminära siffror en omsättning på närmare 25 Mkr med en förlust på 3 Mkr. På fyra år är den samlade förlusten cirka 15 Mkr.

Vad krävs för att ni ska gå med vinst?

– Att vi slutar bygga fler ställen, det är dit pengarna går. Dels möbler och inredning, men framför allt att det inte är fullbelagt från dag ett. Det tar kanske 6-12 månader innan det är fullt efter att vi öppnat, förklarar Fredrik Sköld.

Så har ni byggt färdigt nu?

– Vi ska ta sista våningen på Helsingborg C och bygga ut i Hyllie i början på nästa år. Så vi har inte bara byggt nytt utan även expanderat på befintliga platser.

Både Malmö och Helsingborg har en viss överetablering av co-working och kontorshotell, menar han. Efter utbyggnaderna har Genetor totalt nästan 9.000 kvadratmeter.

Fler orter då? Fredrik vill kunna åka fram och tillbaka till valfri Genetor-anläggning och bestämma sig samma dag. Det gör att Göteborg är inom räckhåll.

– Jag börjar överväga att ta in nytt kapital eller kanske delägare för att kunna växa ännu snabbare, avslöjar Fredrik Sköld.

Sölve Dahlgren

Helsingborgsentreprenören Fredrik Sköld expanderar sitt kontorshotellföretag Genetor, trots överetablering och förluster.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.