torsdag 21 november 2024

inloggad som

Tillväxthinder för Novo Nordisk

Novo Nordisks vinster ger Danmark inkomster i oljelandsklass. Men flera problem tornar nu upp sig.

Novo Nordisks vinster har exploderat i år, men nu börjar tillväxthindren synas i form av begränsningar i produktionen och sjukhusregioner som dräneras på läkemedelssubventioner.

Aktieägarna som investerade i Öresundsregionens största företag, Novo Nordisk, i början av 2022 kan skratta hela vägen till banken. Aktiekursen har fördubblats till cirka 1.260 danska kronor per B-aktie på Köpenhamnsbörsen, tack vare rekordsiffror under de två första kvartalen i år med vinster på 19,8 miljarder respektive 19,4 miljarder Dkk efter skatt.

Novo Nordisk höjde därmed vinsten med 46 procent under årets andra kvartal jämfört med föregående år. Detta är de högsta kvartalsvinsterna hittills för Novo Nordisk. Slutar det aldrig? Inte omedelbart för själva produkterna.

Novo Nordisks framgång bygger på fetma i kombination med typ 2-diabetes. Enbart på bantningsprodukten Wegovy ökade den danska jätten sin vinst till 7,5 miljarder danska kronor under andra kvartalet. Det är sex gånger mer än under samma period förra året, då intäkterna var 1,2 miljarder Dkk.

Wegovy är baserat på substansen semaglutid, som också säljs för behandling av diabetes under namnet Ozempic. Det är med andra ord en kombinationsmedicin för fetma och diabetes – och världens mest sålda diabetesmedicin. Hindren för tillväxt finns inte i efterfrågan, utan i två andra områden:

Produktionshögkvarteret i Kalundborg på Själland kör för fullt och ska expandera med gigantiska byggnader, men bygget tar tid. Tre nya anläggningar för 17 miljarder Dkk kommer att stå klara i 2027, med 400 nya arbetstillfällen utöver de 3.200 som finns i dag. Novo Nordisk har 50.000 anställda världen över, varav 100 på det svenska huvudkontoret i Malmö.

“Fler patienter som vill ha produkten kan vara en utmaning”, har vd Lars Fruergaard Jørgensen erkänt.

Det andra hindret är offentliga subventioner – även över sundet. Den svenska tidningen Läkemedelsvärlden har uppmärksammat Ozempic, som inte täcks av subventioner.

På ett flertal av svenska apotek finns Ozempic nu att köpa – fast bara för kunder som kan och vill betala fullpris, utan högkostnadsskydd. Denna ovanliga situation har uppstått eftersom Ebb Medical, ett av de svenska företag som parallellimporterar Ozempic, har lämnat läkemedelsförmånen. Följden blir fri prissättning på Ozempic i Sverige.

Samtidigt räknar Danmarks fem sjukhusregioner med att dräneras på 1,1 miljarder danska kronor i subventioner till Novo Nordisk för Ozempic-läkemedel. Det är en sjundedel av alla subventioner på 7,5 miljarder danska kronor 2023. En anledning till detta sägs vara att vissa patienter använder diabetesmedicinen bara för att gå ner i vikt. Detta eftersom den rena bantningsprodukten Wegovy inte är subventionerad.

År 2022 var de offentliga utgifterna för Ozempic endast 642 miljoner Dkk. Den ökade kostnaden skadar ekonomin, menar Anders Kühnau, ordförande för Danske Regioner. Den extra notan motsvarar hela budgetökningen som regionerna har i den ekonomiska överenskommelsen med regeringen för nästa år.

Frågan är när regionerna kommer att säga stopp? Om det händer kommer Novos tillväxtlok att sakta ner.

Novo Nordisk står nästan ensamt för Danmarks tillväxt just nu, medan resten verkar avstanna. Mediciner säkerställer ett danskt betalningsbalansöverskott i oljelandsklassen. Novo Holdings är dessutom Danmarks största skattebetalare. Novo är större än Coca-Cola, McDonalds och Shell – står för mer än halva Danmarks totala börsvärde – och har Europas näst största börsvärde efter den franska lyxkoncernen LVMH.

Keld Broksø

Novo Nordisks vinster ger Danmark inkomster i oljelandsklass. Men flera problem tornar nu upp sig.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.