fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Svenska kronan skadar Öresundshandeln

|  
|  

Den svaga svenska kronan har inte bara kostat svenskar 30 procent extra när de går på Tivoli i Köpenhamn. Nu skadar valutaskillnaden all import och export över Öresund.

– Det råder ingen tvekan om att en svag svensk krona innebär en kraftig nedgång för dansk export till Sverige, men faktiskt också för import från Sverige på grund av valutaosäkerhet och negativ svensk tillväxt, säger Allan Sørensen, chefsekonom på största Danmarks största arbetsgivarorganisation, Dansk Industri, till Rapidus.

Sverige är Danmarks tredje största handelspartner, efter USA och Tyskland. Men Allan Sørensen oroar sig nu över den dansk-svenska handelsrelationen.

– Exporten av danska varor till Sverige har minskat med 6 procent under första halvåret 2023, jämfört med första halvåret 2022. Men för hela EU har den danska varuexporten ökat med 10,3 procent, säger han.

En datakörning från Danmarks Statistik visar en dramatisk nedgång: Från juni 2022 till juni 2023 har importen från Sverige till Danmark minskat från 10 miljarder danska kronor till 8,8 miljarder. Exporten till Sverige från Danmark har minskat med 1 miljard till 6,7 miljarder danska kronor.

Det enda som ökar är pendlingen från Sverige till Danmark: I de senaste siffrorna från Statistikbanken Øresund har den ökat med 562 pendlare från första till andra kvartalet 2022, då 17.752 pendlade mot Danmark. Endast 1.446 pendlade i motsatt riktning.

Nedgången för den svenska kronan under perioden juni 2022 till juni 2023 är betydande. En svensk hundralapp har gått från 71 till 64 danska kronor, enligt Danmarks Nationalbank. Den svenska kronan passerade sin lägsta nivå hittills den 7 juli på 0,62 mot den danska kronan. Omvänt får en svensk i dag betala nästan 1,60 för en dansk krona.

Till skillnad från svenska kronor är den danska kronan knuten till eurons växelkurs. Den flytande svenska valutan skadar Öresundsregionens mindre företag, enligt Allan Sørensen.

– För danska företag som vill in på utländska marknader är Sverige ett av de minst komplicerade länderna och tvärtom för svenska företag i Danmark. Nu finns det mindre företag som avvaktar på grund av valutaturbulensen, säger han.

Enligt Dansk Industri kan danska företag kräva kortare betalningstider gentemot Sverige och eventuellt kräva betalning i danska kronor.

Keld Broksø

Den svaga svenska kronan riskerar att skada all import och export över Öresund.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.