tisdag 26 september 2023

inloggad som

Beijer Ref näst störst i Skåne

|  
|  

Värme- och kylgrossisten Beijer Ref har i det tysta seglat upp som Skånes näst största börsbolag mätt i börsvärde – efter Alfa Laval men före Trelleborg. Vd Christopher Norbye håller i rodret för en fortsatt expansion. Rapidus fick en pratstund på huvudkontoret på Stortorget i Malmö.

Beijer Ref har genomgått en fenomenal utveckling de senaste tio åren. Undertecknad intervjuade dåvarande vd Per Bertland år 2016 för tidningen Affärsvärlden. Då var Beijer Ref ett mid cap-bolag på börsen. Omsättningen var 8,4 miljarder kronor och börsvärdet var 9,5 miljarder. Det var få som brydde sig om eller kunde särskilt mycket om bolaget.

I dag är omsättningen på rullande tolv månader 25 miljarder och börsvärdet är 70 miljarder. Alfa Laval, med huvudkontor i Lund har ett dubbelt så stort börsvärde, 150 miljarder, medan anrika Trelleborg får finna sig i en tredjeplats med 65 miljarder i börsvärde.

Nu är Beijer Ref långt ifrån bortglömt på finansmarknaden. Det Wallenbergknutna riskkapitalbolaget EQT köpte år 2020 nästan 30 procent i värme- och kylgrossisten för drygt 9 miljarder kronor. Och när EQT går in som majoritetsägare i ett börsnoterat bolag går det ett sus genom aktiemarknaden. Det blir en kvalitetsstämpel och öppnar dörrar som tidigare varit stängda.

I slutet av 2022 aviserade Beijer Ref ett förvärv av det amerikanska bolaget Heritage Distribution för 13 miljarder kronor. Köpet innebar Beijer Refs första insteg på den amerikanska marknaden. Det finansierades med en nyemission på 14 miljarder.

– Vi hade inte kunnat göra det köpet utan EQT, säger Christopher Norbye.

Han pekar på att EQT lovade att teckna för sina 30 procent i nyemissionen. Det gjorde att även andra storägare vågade göra det också, och tro på affären. Nyemissionen blev fulltecknad.

Förvärvet i USA innebär startskottet för vidare tillväxt på den gigantiska marknaden för värme- och kylaggregat.

– Vi träffade cirka 30 bolag i USA och tittade särskilt på ett tiotal innan vi kom överens med Heritage. USA är en speciell marknad genom att den inte är enhetlig. De enskilda staterna variera kraftigt till karaktär, och det är viktigare att vara stark regionalt snarare än att vara svag över hela landet. Några av de bolag vi tittade på men inte köpte i år, kanske vi köper nästa år, säger han.

För tio år sedan var Beijer Ref en tillverkare och återförsäljare av industriella kylsystem. Nya klimatmål på olika håll i världen har dock öppnat nya marknader och i dag utgör värmepumpar och aircondition en större del av försäljningen.

Två större trender gynnar företaget: för det första måste alla miljöfarliga kyl- och värmemedel, så kallade f-gaser, bytas ut enligt lag i både Europa och USA, för det andra är ett gigantiskt utbyte av gasvärme till värmepumpar på gång på båda kontinenterna.

– USA ligger efter Europa när det gäller gaserna. I Europa ska alla anläggningar vara utbytta till 2030, medan det är 2036 som gäller i USA. Det är enorma klimatvinster som vi kan åstadkomma och det är det som vår affär är inriktad på.

Han säger att under 2022 bytte Beijer Ref ut system med miljöfarliga gaser motsvarande 1 miljon ton koldioxid. Det motsvarar utsläppen från 500.000 personbilar på ett år.

– Man kan tycka att kyla och värme är slutna system och att gaser bör gå att ta tillvara. Ja till viss del, men de här systemen med miljöfarliga gaser läcker 10-15 procent per år och fylls löpande på. På 5-6 år har allt läckt ut i atmosfären. Det är enormt viktigt att byta ut de gamla systemen.

En annan våg som Beijer Ref är redo att rida på är den nya omtalade amerikanska lagen Inflation Reduction Act. Enligt den får den som byter från gasbrännare till värmepump en subvention på 50 procent.

Beijer Ref är dock inte ensamma om att ha uppmärksammat affärsmöjligheterna med värmepumpar. Konkurrensen är enorm med aktörer som Bosch, Toshiba, Samsung, Nibe och nystartade bolag som Aira och skånska Qvantum.

– Men marknaden är också enorm, kommenterar Christopher Norbye.

Ett bakslag kom nu i juni då EQT meddelande att de säljer en del av innehavet i Beijer Ref och kliver ned till 19 procents ägande. Aktiekursen föll på beskedet eftersom signalvärdet är lika starkt när EQT säljer som när de köper. Christopher Norbye tonar dock ned dramatiken.

– Det var en finansiell manöver från EQT:s sida. De finns kvar som huvudägare och dessutom fick vi in andra bra och långsiktiga ägare som till exempel norska oljefonden, fortsätter Christopher Norbye.

Beijer Ref har ingen tillverkning i Sverige men är en stor grossist och återförsäljare på hemmaplangenom det helägda dotterbolaget Kylma. På huvudkontoret, ovanför Apoteket Svanen på Stortorget i Malmö, arbetar 25 personer.

Chistopher Norbye kom till Beijer Ref från en post som divisionschef för Assa Abloy Entrance System. Före det har han pluggat, bott och arbetat i USA, England och Kina.

– Jag är född och uppvuxen i Malmö. Vi flyttade tillbaka för fem år sedan och jag är väldigt glad över att ha hittat så spännande företag som inte har kontoret i Stockholm.

Gunnar Wrede

Värme- och kylgrossisten Beijer Ref har i det tysta seglat upp som Skånes näst största börsbolag mätt i börsvärde – efter Alfa Laval men före Trelleborg. Vd Christopher Norbye håller i rodret för en fortsatt expansion. Rapidus fick en pratstund på huvudkontoret på Stortorget i Malmö.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad