torsdag 21 november 2024

inloggad som

Full gas för Beamonics

|  
|  

Beamonics lanserar sin andra produkt och byter fokus från forskning och utveckling till försäljning, med industriella kunder i sikte.

Bolaget utvecklar laserinstrument för att mäta gas- och partikelnivåer med hög precision. Det startade 2017 under namnet Neo Lund och var en utvecklingsenhet åt Norsk Elektro Optikk – största ägaren i börsnoterade Gasporox som också arbetar med lasermätningar.

2021 förvärvades Neo Lund av Fåhraeus Startup & Growth och Gobia Enterprises, båda storägare i Gasporox, och har sedan dess bytt namn till Beamonics. Hittills har bolagets intäkter fördelats mellan försäljning och licensering av bolagets tekniska plattformar och externa utvecklingstjänster mot kunder. En av kunderna är till exempel Gasporox-avknoppningen Neola Medical.

– Under det kommande året ska vi gå över till att lägga allt mer fokus på vår interna produktutveckling och att marknadsföra våra produkter. Målsättningen är att växa ordentligt under 2024, säger Beamonics vd Can Xu, vars hustru Märta Lewander Xu är vd för Gasporox och Neolas styrelseordförande.

Nu lanserar Beamonics sin andra produkt, en kompakt mobil lasersensor som kan mäta partiklar och gaser på avstånd. Systemet kan kalibreras för att detektera olika molekyler som koldioxid, metangas, ammoniak och svaveloxid.

– Produkten är revolutionerande, det finns ingen liknande utrustning för fjärranalys av gaser som också är så pass kompakt att den går att hålla i handen och drivas på batteri. Nu kan vi nå tillämpningar som vi tidigare inte kunde föreställa oss, till exempel olje- och naturgasindustin. Alla vet att man alltid tappar lite gaser när man borrar, metangas är nog den vanligaste. Men det följer även med andra giftiga gaser som alla inte har lika bra koll på, där kan vi hjälpa till att säkerställa personalens säkerhet.

En annan tillämpning är att mäta förekomsten av väteflorid, en giftig gas som kan utsöndras från överhettade batterier eller batteribränder.

– Vi börjar nu att leta kunder både bland batteritillverkare och företag som använder batterier i sina processer och för dialog med myndigheter. I dag finns det batterier överallt, inte bara i el-bilar, och vid en brand så vill man absolut inte gå nära avgaserna. Såvitt vi vet finns det inget annat effektivt sätt att mäta väteflorid på avstånd, säger Can Xu.

Emiliano Strauss

Beamonics lanserar sin andra produkt och byter fokus från forskning och utveckling till försäljning, med industriella kunder i sikte.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.