lördag 29 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Vändning på gång för Dignitana

Dignitanas vd Catarina Mård Löwenadler har fått se sin aktie rasa med nästan 70 procent, men ser nu fram emot ett positivt kassaflöde innan året är slut.
– Vi närmar oss en tipping point, säger hon.

Lundabolaget Dignitana, noterat på Nasdaq First North, skalar upp försäljningen av sin teknik – skalpkylning för att minska håravfall. Förhoppningen är att det ska bli en standardbehandling vid cellgiftsbehandling av cancertumörer i USA och därmed betalas av försäkringsbolagen.

– Vi fokuserar på försäljning i USA på grund av den gigantiska potential vi ser där. 85 procent av våra intäkter kommer därifrån nu, säger bolagets vd Catarina Mård Löwenadler och fortsätter:

– Vi närmar oss en ”tipping point” i USA, när behandlingen blir allmänt accepterad. Allt fler kliniker rapporterar in behandlingstillfällen och får dem godkända av försäkringsbolagen så att de blir billigare för patienterna.

Dignitanas system DigniCap består av en justerbar kylhätta som är kopplad till en kylmaskin. Hudtemperaturen kyls i etapper ner till plus tre grader Celsius och hålls vid den temperaturen under de timmar som kemoterapin pågår.

Dignitanas omsättning har ökat med 20-30 procent de senaste åren. Omsättningen var 73 miljoner kronor förra året. Bolaget är ett av tre som har FDA-godkända skalpkylningssystem och därmed får marknadsföras i USA.

Ett av de övriga bolagen på den amerikanska marknaden är Paxman, ursprungligen ett brittiskt bolag som sedan 2016 har sitt huvudkontor i svenska Karlshamn och ett år senare noterades på First North. Det tredje bolaget är amerikanska Cooler Heads.

– Konkurrens är bra! Vi samarbetar med Paxman. Tillsammans har vi tre procent av den möjliga marknaden i USA. Vi gör gemensam reklam för skalpkylning överlag och ansöker tillsammans om att få skalpkylning klassad som en standardbehandling. Hittills är vår behandling med DigniCap klassad enligt den lägre ersättningsnivån i USA. Nu arbetar vi tillsammans med Paxman för att få skalpkylning klassad enligt den högsta ersättningsnivån, säger Catarina Mård Löwenadler.

Bolaget reste 25 miljoner kronor i vintras och gör ännu ingen vinst.

Planerar ni att söka nytt kapital?

– Målet är att vi med nuvarande planering ska vara självgående i slutet av året – det är vi nästan i USA. Men om vi ser att det öppnar sig en spännande möjlighet, om vi vill använda patenten bättre, eller om vi vill accelerera snabbare i Europa, så tar vi det som ett business case som vi ska se över, svarar Catarina Mård Löwenadler.

Dignitanas aktie har varit stadigt sjunkande sedan sommaren 2021 till en tredjedel av värdet, från 12 till 4 kronor per aktie.

– Dessa kärvare ekonomiska tider slår hårdare mot små bolag. Vi har tur som har stabila och långsiktiga ägare, som Agartha samt Swedbank Roburs och Handelsbankens fonder, säger Catarina Mård Löwenadler.

Dignitanas patent inkluderar även kylning av händer och fötter, vilket skulle kunna mildra nervskador vid cellgiftsbehandling. Bolaget har åtta anställda vid huvudkontoret i Lund och 20 anställda i USA och är värderat till 278 miljoner kronor på First North, lite mindre än hälften av värderingen av Paxman.

Elisabet Ottosson

Dignitanas vd Catarina Mård Löwenadler har fått se sin aktie rasa med nästan 70 procent, men ser nu fram emot ett positivt kassaflöde innan året är slut.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.

  • Ännu mer pengar till Magle

    Magle Group i Malmö har ännu inte stängt den företrädesemission som inleddes i november. Nu vill bolaget plocka in ytterligare 26,6 miljoner i en riktad emission.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt.