lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Med torrt krut på fickan

|  
|  

Rekordår och en välfylld kassa. Mellby Gårds vd Johan Andersson har rejält med torrt krut för nya investeringar, efter vinster i porföljbolagen och flera försäljningar.

När Rapidus träffar Johan Andersson är han i full färd med att summera 2022. Fjolåret är det mest framgångsrika i bolagets 37-åriga historia. Omsättningen landade på drygt 11,3 miljarder kronor och man gick in i 2023 med en nettokassa på 700 miljoner. Krig, energikris, höjda räntor, varuförsörjningsproblematik och inflation till trots. Det nya världsläget har dock inneburit att Mellby Gård behövt navigera i ett helt nytt affärsklimat.

– Det har inneburit att nästintill samtliga våra företag tvingats göra prisökningar till följd av skenande kostnader för insatsvaror. Det har också inneburit att vi har velat säkerställa en stark balansräkning för att hålla nere räntekostnaderna och bättre kunna stödja våra portföljbolag, säger Johan Andersson och fortsätter:

– För några bolag har det medfört ett avslut av all form av aktivitet i Ryssland, ett beslut Mellby Gård stöttar men som konkret resulterat i avbruten export och nedstängning av två dotterbolag.

Arbetet har burit frukt. Samtidigt som Mellby Gård har en fördel av att man verkar i vitt skilda branscher. Idag består portföljen av 14 bolag, bland andra vattenreningsföretaget Feralco, tätningsföretaget Roxtec och Open Air Group, som säljer friluftsprodukter. Mer namnkunniga bolag i mixen är Oscar Jacobson, Kappahl och Duni.

– Vi tror på den här modellen. Det blir en naturlig riskspridning. En negativ utveckling i en bransch motsvaras ofta av en positiv i en annan, säger Johan Andersson och utvecklar:

– Våra industribolag har bra tryck i orderingången samtidigt som vi gynnas av att några av våra bolag verkar i ”value for money”-segmentet och säljer basvaror. Hos Kappahl syns en stor efterfrågan på barnkläder och Duni hade en försäljningsökning på 26,2 procent under 2022. Exempelvis ökade Dunis take away-segment kraftigt under pandemin och det köpbeteendet har fortsatt.

Under fjolåret gjorde sig Mellby Gård av med parkeringsföretaget Flowbird, industriföretaget Hedson och optikerkedjan Smarteyes.

– Jag kan konstatera att dessa försäljningar var ytterst vältajmade. Nu står vi starka inför kommande verksamhetsår och kan dels känna oss trygga i dessa osäkra tider, dels ha en komparativ fördel att kunna göra intressanta investeringar och förvärv när rätt möjligheter uppstår, säger Johan Andersson.

Om han drar på sig spenderarbyxorna återstår att se. Bolagsvärderingarna har gått ner och det skapar nya möjligheter.

– 2023 är svårbedömt, med en potentiell lågkonjunktur som kan slå hårt i vissa branscher. Men givet vår balansräkning och vår begränsade exponering mot de mest utsatta branscherna är jag förhoppningsfull i att vi ska klara det och dessutom kunna dra nytta av de möjligheter som uppstår.

Mellby Gård grundades av den legendariske industrimannen Rune Andersson, Johan Anderssons pappa. År 1986 köpte Rune Andersson gården Mellby Gård i Sösdala, som då var ett renodlat jordbruksbolag med djur och spannmål. Under åren har bolaget växt till ett familjeägt miljardimperium. Johan Andersson, som är utbildad civilingenjör, utsågs till Mellby Gårds vd år 2013. Innan dess arbetade han bland annat på Lehman Brothers och riskkapitalbolaget EQT.

Martin Linderoth

Mellby Gårds vd Johan Andersson har rejält med krut för nya investeringar, efter vinster i porföljbolagen och flera försäljningar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.