tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Partnerskap pressar pillerpriser

Sverige ansluter sig till ett nordiskt inköpssamarbete där gemensamma inköp ska pressa priserna på läkemedel. Satsningen påverkar life science-företagen runt Öresund.

De nordiska upphandlingsorganisationerna skapade Nordiskt Läkemedelsforum 2015 på initiativ från Danmark. Bland annat Region Stockholm, Svenska regioners samarbete kring läkemedel, Swedish Association of Local Authorities and Regions (SALAR) ingår, liksom danska Amgros i Köpenhamn.

Den nya strategin är nu klar: Säker försörjning och många fler “innovativa upphandlingssamarbeten” står på agendan. Det är ett svar på stigande kostnader för allt dyrare läkemedel. Erfarenheterna från två nordiska upphandlingar har banat väg för strategin. Det är dock först nu som Sverige går med i konkreta upphandlingar.

Flemming Sonne, ordförande för Nordiskt Läkemedelsforum och vd för Amgros i Danmark, anser att köparna närmar sig varandra nu, men kan inte säga hur mycket priset kommer att pressas.

– På äldre produkter är prisfrågan inte stor eftersom det är hård konkurrens. När det gäller nya, dyrare läkemedel kan vi inte redan nu säga hur mycket vi kan spara. Men vi räknar med att köpa mer volym tillsammans och därmed få en större prissänkning, säger Flemming Sonne.

Han pekar även på att motståndet från läkemedelsindustrin är dämpat.

– Vi befinner oss på en konservativ marknad där alla kämpar för att bevara arbetstillfällen. Men de två upphandlingar som vi har genomfört har varit öppna, med mycket dialog.

I Sverige säger Karolina Antonov, analyschef på Lif – de forskande läkemedelsföretagen, att priseffekten ”återstår att se”.

– Av strategin framgår det att samarbetet inte bara fokuserar på priset utan länderna fokuserar även på säker försörjning och miljöfaktorer. Eftersom Sverige ännu inte deltagit i de gemensamma upphandlingarna har vi inte haft skäl att räkna på vilka effekter det kan få, säger Karolina Antonov och fortsätter:

– Lif har följt samarbetet nästan sedan start och ser fördelar med att länderna utvecklar arbetet. Vår ambition är en långsiktig dialog med Nordiskt Läkemedelsforum. Att lära av varandra är ofta en bra strategi. Det underlättar att många läkemedel har gemensamma läkemedelsförpackningar inom Norden, säger Karolina Antonov.

Keld Broksø

Sverige ansluter sig till ett nordiskt inköpssamarbete där gemensamma inköp ska pressa priserna på läkemedel. Satsningen påverkar life science-företagen runt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

  E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

 • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

  Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

 • Åtta heta Hetch-startups att hålla koll på

  Under tolv veckor har åtta startups gått igenom Hetch acceleratorprogram. Finalen blev att pitcha sitt bolag inför potentiella investerare på Startup Demo Day i äkta Draknäste-miljö.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.