lördag 30 september 2023

inloggad som

Partnerskap pressar pillerpriser

Sverige ansluter sig till ett nordiskt inköpssamarbete där gemensamma inköp ska pressa priserna på läkemedel. Satsningen påverkar life science-företagen runt Öresund.

De nordiska upphandlingsorganisationerna skapade Nordiskt Läkemedelsforum 2015 på initiativ från Danmark. Bland annat Region Stockholm, Svenska regioners samarbete kring läkemedel, Swedish Association of Local Authorities and Regions (SALAR) ingår, liksom danska Amgros i Köpenhamn.

Den nya strategin är nu klar: Säker försörjning och många fler “innovativa upphandlingssamarbeten” står på agendan. Det är ett svar på stigande kostnader för allt dyrare läkemedel. Erfarenheterna från två nordiska upphandlingar har banat väg för strategin. Det är dock först nu som Sverige går med i konkreta upphandlingar.

Flemming Sonne, ordförande för Nordiskt Läkemedelsforum och vd för Amgros i Danmark, anser att köparna närmar sig varandra nu, men kan inte säga hur mycket priset kommer att pressas.

– På äldre produkter är prisfrågan inte stor eftersom det är hård konkurrens. När det gäller nya, dyrare läkemedel kan vi inte redan nu säga hur mycket vi kan spara. Men vi räknar med att köpa mer volym tillsammans och därmed få en större prissänkning, säger Flemming Sonne.

Han pekar även på att motståndet från läkemedelsindustrin är dämpat.

– Vi befinner oss på en konservativ marknad där alla kämpar för att bevara arbetstillfällen. Men de två upphandlingar som vi har genomfört har varit öppna, med mycket dialog.

I Sverige säger Karolina Antonov, analyschef på Lif – de forskande läkemedelsföretagen, att priseffekten ”återstår att se”.

– Av strategin framgår det att samarbetet inte bara fokuserar på priset utan länderna fokuserar även på säker försörjning och miljöfaktorer. Eftersom Sverige ännu inte deltagit i de gemensamma upphandlingarna har vi inte haft skäl att räkna på vilka effekter det kan få, säger Karolina Antonov och fortsätter:

– Lif har följt samarbetet nästan sedan start och ser fördelar med att länderna utvecklar arbetet. Vår ambition är en långsiktig dialog med Nordiskt Läkemedelsforum. Att lära av varandra är ofta en bra strategi. Det underlättar att många läkemedel har gemensamma läkemedelsförpackningar inom Norden, säger Karolina Antonov.

Keld Broksø

Sverige ansluter sig till ett nordiskt inköpssamarbete där gemensamma inköp ska pressa priserna på läkemedel. Satsningen påverkar life science-företagen runt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad