tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Partnerskap pressar pillerpriser

Sverige ansluter sig till ett nordiskt inköpssamarbete där gemensamma inköp ska pressa priserna på läkemedel. Satsningen påverkar life science-företagen runt Öresund.

De nordiska upphandlingsorganisationerna skapade Nordiskt Läkemedelsforum 2015 på initiativ från Danmark. Bland annat Region Stockholm, Svenska regioners samarbete kring läkemedel, Swedish Association of Local Authorities and Regions (SALAR) ingår, liksom danska Amgros i Köpenhamn.

Den nya strategin är nu klar: Säker försörjning och många fler ”innovativa upphandlingssamarbeten” står på agendan. Det är ett svar på stigande kostnader för allt dyrare läkemedel. Erfarenheterna från två nordiska upphandlingar har banat väg för strategin. Det är dock först nu som Sverige går med i konkreta upphandlingar.

Flemming Sonne, ordförande för Nordiskt Läkemedelsforum och vd för Amgros i Danmark, anser att köparna närmar sig varandra nu, men kan inte säga hur mycket priset kommer att pressas.

– På äldre produkter är prisfrågan inte stor eftersom det är hård konkurrens. När det gäller nya, dyrare läkemedel kan vi inte redan nu säga hur mycket vi kan spara. Men vi räknar med att köpa mer volym tillsammans och därmed få en större prissänkning, säger Flemming Sonne.

Han pekar även på att motståndet från läkemedelsindustrin är dämpat.

– Vi befinner oss på en konservativ marknad där alla kämpar för att bevara arbetstillfällen. Men de två upphandlingar som vi har genomfört har varit öppna, med mycket dialog.

I Sverige säger Karolina Antonov, analyschef på Lif – de forskande läkemedelsföretagen, att priseffekten ”återstår att se”.

– Av strategin framgår det att samarbetet inte bara fokuserar på priset utan länderna fokuserar även på säker försörjning och miljöfaktorer. Eftersom Sverige ännu inte deltagit i de gemensamma upphandlingarna har vi inte haft skäl att räkna på vilka effekter det kan få, säger Karolina Antonov och fortsätter:

– Lif har följt samarbetet nästan sedan start och ser fördelar med att länderna utvecklar arbetet. Vår ambition är en långsiktig dialog med Nordiskt Läkemedelsforum. Att lära av varandra är ofta en bra strategi. Det underlättar att många läkemedel har gemensamma läkemedelsförpackningar inom Norden, säger Karolina Antonov.

Keld Broksø

Sverige ansluter sig till ett nordiskt inköpssamarbete där gemensamma inköp ska pressa priserna på läkemedel. Satsningen påverkar life science-företagen runt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.