tisdag 22 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Investerarna på väg tillbaka

Från stendött till hoppfullt. Det bubblar på transaktionsmarknaden och flera aktörer vittnar nu om ljusare tider.

Igår skrev Rapidus om Spotlight Group. Den Malmöförankrade finanskoncernens vd Peter Gönczi vittnade då om det tuffa klimatet på transaktionsmarknaden. Men hårda tider till trots så syns ändå ett svagt ljus i tunneln. Peter Gönczi menar att läget för transaktioner är aningen mer stabilt nu än för bara ett par månader sedan. Bilden bekräftas av Oscar Ahlgren, vd för rådgivningsbolaget Västra Hamnen Corporate Finance.

– Säljare och köpare börjar hitta tillbaka till varandra igen, även om vi befinner oss i ett avvaktande läge, säger Oscar Ahlgren (tv).

Han menar att det återstår flera osäkerhetsmoment som måste elimineras innan vi kan komma tillbaka till ett normalläge, där riskaptiten återvänder till transaktionsmarknaden.

– Räntehöjningar och den höga inflationen är exempel på sådana osäkerhetsmoment. Jag tror och hoppas att vi inom kort får makrosignaler om fallande inflation och att vi är i slutet av räntehöjningscykeln. Då kan läget börja vända på riktigt. Jag tror att vi får se en vändning redan efter sommaren, säger Oscar Ahlgren.

Richard Goldman, senior medarbetare på rådgivningsbolaget Redeyes transaktionsavdelning, går ett steg längre och säger att transaktionsmarknaden redan nu ser betydligt ljusare ut än tidigare. Visserligen är IPO-marknaden fortsatt stendöd, men private placement-rundor och företrädesemissioner är igång. Även om det i dagsläget handlar om mer försiktiga värderingar.

– Investerarna är tillbaka och vårt första kvartal i år är bland de bästa någonsin. Vi har 200 aktiva, kvalificerade investerare hos oss. I höstas satt 50 procent av dessa på avbytarbänken, 25 procent kämpade för sin överlevnad och 25 procent insåg att det var ett bra tillfälle att agera på marknaden. Idag är 80 procent av samma grupp aktiva. Skillnaden är att den som gick in med 5 miljoner tidigare investerar 1 miljon idag, säger Richard Goldman (th).

För Redeyes del har marknaden förändrats radikalt det senaste halvåret. I augusti till september förra året låg orosmolnen tunga på finanshimlen då det var tvärstopp på transaktionsmarknaden. I november drog saker och ting igång och sedan dess har det varit bra rulle. Richard Goldman nämner Ortoma, Coala Life och Energy Saves företrädesemissioner som exempel på framgångsrika kapitaliseringar som skett under våren. I marknaden nu ligger bland annat Lundabolagen Alligator och CLS företrädesemissioner.

– Vi har en rejäl pipeline med transaktioner. Sedan vet man inte vad hösten kommer att innebära, men vår och sommar är inräknade, säger Richard Goldman.

Martin Linderoth

Från stendött till hoppfullt. Det bubblar på transaktionsmarknaden och flera aktörer vittnar nu om ljusare tider. Igår skrev Rapidus om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.