onsdag 15 januari 2025

inloggad som

Skånska banker tar krisen med ro

De skånska bankerna, Sparbanken Skåne och Sparbanken Syd, känner inte av några spridningseffekter från de internationella bankkriserna. Det framgår av en rundringning som Rapidus gjort.

De pågående bankkriserna i USA och Schweiz fick på tisdagen den svenska regeringen att samla det finansiella stabilitetsrådet till ett extramöte. De skånska bankerna tar dock saken med ro. Rasmus Roos, vd för Sparbanken Skåne, kommenterar:

– Vi är en lokal bank med en bred kundbas bestående av privatpersoner och mindre företag. Jag ser ingen omedelbar risk att det skånska finanssystemet skulle påverkas direkt av krisen, säger han.

Sparbankerna finansieras genom inlåning och säkerställda obligationer, och hanterar överskottet på ett solitt sätt, uppger han vidare.

– I gengäld har sparbankerna inte den avkastning som de svenska affärsbankerna har, vi har en annorlunda affärsmodell. Regelverken i Sverige och EU har byggts upp baserat på finanskrisens erfarenheter och ställer högre krav än motsvarande i exempelvis USA. Sparbanker ska vara rustade vad gäller kapital, likviditet och riskreducering som ska fungera som krockkudde om något händer.

Johanna Stridh, affärschef vid Sparbanken Syd, ser inte heller några risker för spridningseffekter till banken eller deras kunder.

– Vi är en lokal sparbank i Skåne utan någon internationell exponering. I det större perspektivet kan det finnas viss risk att börsen påverkas av känslomässiga orsaker, men jag ser inte att denna risk ska ge någon större påverkan.

Inte heller Sparbanken Syd gör något annorlunda med anledning av krisen.

– Vi har på samma sätt som tidigare en god omvärldsbevakning. Krisen kan påverka obligations- och räntemarknaden, vilken vi bevakar men vi har inget sådant i egen regi. Vi är en liten aktör med huvudfokus på små och medelstora företag och ser ingen risk för kreditförluster hos dem kopplade till bankkrisen. En annan sak är att det allmänna inflationstrycket kan påverka bolagens lönsamhet.

Elisabet Ottosson

De skånska bankerna, Sparbanken Skåne och Sparbanken Syd, känner inte av några spridningseffekter från de internationella bankkriserna. Det framgår av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Lundabolaget som vill att du ska springa till jobbet

    Iamrunbox från Lund tillverkar ryggsäckar för löparpendlare. Nästa vecka deltar de på Rapidus och Danske Banks pitchevent. — Vi hoppas träffa smarta investerare, säger medgrundaren David Axelsson.

  • Labbet som ökar vinsten

    Kontraktslaboratoriet Redoxis i Lund ökar omsättning och vinst trots att kunderna, många mindre läkemedelsutvecklingsbolag, har svårt att finansiera sin forskning. Vd Malin Hultqvist förklarar tricket.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.


  • Positivt debutår för Garn Invest

    Investmentbolaget från Lund tog in 100 miljoner och gjorde sina första investeringar under 2024. I en tuff bransch som backade kraftigt landade portföljen ändå på plus.

  • Klara Bo vinnare i sena skånska rundor

    Strax innan jul stängde fyra noterade skånska bolag sina finansieringsrundor. Utfallet var minst sagt blandat med Klara Bo som vinnare. Se här hur det gick.

  • 2024 års börsvinnare – och förlorare

    Åtta skånska börsbolag fick se sina aktier stiga med mer än 100 procent under 2024. Elva föll med mer än 90 procent. Häng med när Rapidus tittar på det gångna årets skånska börsfacit.

  • De letar efter nästa spelsuccé

    Med en halv miljard kronor har Behold Ventures seglat upp som Sveriges största fond för spelutveckling. Magnus Kenneby och hans kollegor investerar i en snabbt växande industri där riskkapital fortfarande är sällsynt.

  • Spotlight tar bort krav på memorandum

    Spotlight Stock Market avskaffar kravet på att upprätta memorandum vid sekundäremissioner. Enligt Spotlights vd Peter Gönczi kommer avskaffandet att spara de noterade bolagen mycket tid och pengar. Så här kommer det att fungera.

  • Trögt för sydsvensk export

    Trots ekonomiska utmaningar ser sydsvenska exportföretag optimistiskt på framtiden. Men orderingången från norra Europa, dit en stor andel av exporten går, är för tillfället trög. Det är framförallt tillverknings- och byggbolagen som drabbas.

  • Metabolic Nordic i konkurs

    Metabololic Nordic, som tidigare hette Twiik och utvecklade en tränings-app, går i konkurs. Ett försök att ge börsplatsen till norska ägare med viktminskning som affärsidé gick i stöpet.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.