De skånska bankerna, Sparbanken Skåne och Sparbanken Syd, känner inte av några spridningseffekter från de internationella bankkriserna. Det framgår av en rundringning som Rapidus gjort.
De pågående bankkriserna i USA och Schweiz fick på tisdagen den svenska regeringen att samla det finansiella stabilitetsrådet till ett extramöte. De skånska bankerna tar dock saken med ro. Rasmus Roos, vd för Sparbanken Skåne, kommenterar:
– Vi är en lokal bank med en bred kundbas bestående av privatpersoner och mindre företag. Jag ser ingen omedelbar risk att det skånska finanssystemet skulle påverkas direkt av krisen, säger han.
Sparbankerna finansieras genom inlåning och säkerställda obligationer, och hanterar överskottet på ett solitt sätt, uppger han vidare.
– I gengäld har sparbankerna inte den avkastning som de svenska affärsbankerna har, vi har en annorlunda affärsmodell. Regelverken i Sverige och EU har byggts upp baserat på finanskrisens erfarenheter och ställer högre krav än motsvarande i exempelvis USA. Sparbanker ska vara rustade vad gäller kapital, likviditet och riskreducering som ska fungera som krockkudde om något händer.
Johanna Stridh, affärschef vid Sparbanken Syd, ser inte heller några risker för spridningseffekter till banken eller deras kunder.
– Vi är en lokal sparbank i Skåne utan någon internationell exponering. I det större perspektivet kan det finnas viss risk att börsen påverkas av känslomässiga orsaker, men jag ser inte att denna risk ska ge någon större påverkan.
Inte heller Sparbanken Syd gör något annorlunda med anledning av krisen.
– Vi har på samma sätt som tidigare en god omvärldsbevakning. Krisen kan påverka obligations- och räntemarknaden, vilken vi bevakar men vi har inget sådant i egen regi. Vi är en liten aktör med huvudfokus på små och medelstora företag och ser ingen risk för kreditförluster hos dem kopplade till bankkrisen. En annan sak är att det allmänna inflationstrycket kan påverka bolagens lönsamhet.
Elisabet Ottosson