fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånska banker tar krisen med ro

De skånska bankerna, Sparbanken Skåne och Sparbanken Syd, känner inte av några spridningseffekter från de internationella bankkriserna. Det framgår av en rundringning som Rapidus gjort.

De pågående bankkriserna i USA och Schweiz fick på tisdagen den svenska regeringen att samla det finansiella stabilitetsrådet till ett extramöte. De skånska bankerna tar dock saken med ro. Rasmus Roos, vd för Sparbanken Skåne, kommenterar:

– Vi är en lokal bank med en bred kundbas bestående av privatpersoner och mindre företag. Jag ser ingen omedelbar risk att det skånska finanssystemet skulle påverkas direkt av krisen, säger han.

Sparbankerna finansieras genom inlåning och säkerställda obligationer, och hanterar överskottet på ett solitt sätt, uppger han vidare.

– I gengäld har sparbankerna inte den avkastning som de svenska affärsbankerna har, vi har en annorlunda affärsmodell. Regelverken i Sverige och EU har byggts upp baserat på finanskrisens erfarenheter och ställer högre krav än motsvarande i exempelvis USA. Sparbanker ska vara rustade vad gäller kapital, likviditet och riskreducering som ska fungera som krockkudde om något händer.

Johanna Stridh, affärschef vid Sparbanken Syd, ser inte heller några risker för spridningseffekter till banken eller deras kunder.

– Vi är en lokal sparbank i Skåne utan någon internationell exponering. I det större perspektivet kan det finnas viss risk att börsen påverkas av känslomässiga orsaker, men jag ser inte att denna risk ska ge någon större påverkan.

Inte heller Sparbanken Syd gör något annorlunda med anledning av krisen.

– Vi har på samma sätt som tidigare en god omvärldsbevakning. Krisen kan påverka obligations- och räntemarknaden, vilken vi bevakar men vi har inget sådant i egen regi. Vi är en liten aktör med huvudfokus på små och medelstora företag och ser ingen risk för kreditförluster hos dem kopplade till bankkrisen. En annan sak är att det allmänna inflationstrycket kan påverka bolagens lönsamhet.

Elisabet Ottosson

De skånska bankerna, Sparbanken Skåne och Sparbanken Syd, känner inte av några spridningseffekter från de internationella bankkriserna. Det framgår av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.