lördag 23 november 2024

inloggad som

Skånska banker tar krisen med ro

De skånska bankerna, Sparbanken Skåne och Sparbanken Syd, känner inte av några spridningseffekter från de internationella bankkriserna. Det framgår av en rundringning som Rapidus gjort.

De pågående bankkriserna i USA och Schweiz fick på tisdagen den svenska regeringen att samla det finansiella stabilitetsrådet till ett extramöte. De skånska bankerna tar dock saken med ro. Rasmus Roos, vd för Sparbanken Skåne, kommenterar:

– Vi är en lokal bank med en bred kundbas bestående av privatpersoner och mindre företag. Jag ser ingen omedelbar risk att det skånska finanssystemet skulle påverkas direkt av krisen, säger han.

Sparbankerna finansieras genom inlåning och säkerställda obligationer, och hanterar överskottet på ett solitt sätt, uppger han vidare.

– I gengäld har sparbankerna inte den avkastning som de svenska affärsbankerna har, vi har en annorlunda affärsmodell. Regelverken i Sverige och EU har byggts upp baserat på finanskrisens erfarenheter och ställer högre krav än motsvarande i exempelvis USA. Sparbanker ska vara rustade vad gäller kapital, likviditet och riskreducering som ska fungera som krockkudde om något händer.

Johanna Stridh, affärschef vid Sparbanken Syd, ser inte heller några risker för spridningseffekter till banken eller deras kunder.

– Vi är en lokal sparbank i Skåne utan någon internationell exponering. I det större perspektivet kan det finnas viss risk att börsen påverkas av känslomässiga orsaker, men jag ser inte att denna risk ska ge någon större påverkan.

Inte heller Sparbanken Syd gör något annorlunda med anledning av krisen.

– Vi har på samma sätt som tidigare en god omvärldsbevakning. Krisen kan påverka obligations- och räntemarknaden, vilken vi bevakar men vi har inget sådant i egen regi. Vi är en liten aktör med huvudfokus på små och medelstora företag och ser ingen risk för kreditförluster hos dem kopplade till bankkrisen. En annan sak är att det allmänna inflationstrycket kan påverka bolagens lönsamhet.

Elisabet Ottosson

De skånska bankerna, Sparbanken Skåne och Sparbanken Syd, känner inte av några spridningseffekter från de internationella bankkriserna. Det framgår av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.