torsdag 21 november 2024

inloggad som

Tung tid för bostadsbyggare

|  
|  

Malmöbaserade Klara Bo har smugit upp som ett av börsens största bostadsföretag. Men efter en börsnotering på toppen i november 2021 är det tvärstopp för både nybyggen och förvärv.
– Just nu har vi ingen plan för när vi kan byggstarta något nytt, säger vd Andreas Morfiadakis.

Andreas Morfiadakis var finanschef och vice vd på Victoria Park, som han lämnade ett år innan bolaget såldes till tyska Vonovia. 2017 startade han Klara Bo tillsammans med Mats Johansson, dåvarande styrelseordförande i Zetadisplay, och Anders Pettersson, tidigare koncernchef för Hilding Anders och Thule. Båda sitter fortfarande i bolagets styrelse.

Idén var nyproduktion av hyresrätter i modulhus som skulle vara förhållandevis billiga att bygga.

– Det fanns ett behov av billigare hyresrätter. Därifrån kommer vår slogan om attraktiva bostäder med rimliga hyror, säger Andreas Morfiadakis.

Klara Bo:s fokus skulle snart skifta.

– En del större aktieägare från Victoria Park frågade om vi inte kunde applicera modellen genom att köpa äldre hyresbestånd och förädla. Vi tyckte att det var bra för att du får hyresintäkter direkt och det ger ett kassaflöde som vi skulle kunna använda för att bygga upp nyproduktionsdelen.

Klara Bo börsnoterades precis när aktiemarknaden stod på topp i slutet av 2021. De tre grundarna har behållit röststarka aktier i Klara Bo och Anders Pettersson är, mätt i röster, ännu bolagets största ägare.

– Det råder ingen tvekan om att alla stjärnor stod rätt på himlen. Vid noteringen skulle vi ta in 700 miljoner och blev övertecknade med 16 gånger det beloppet, säger Andreas Morfiadakis.

Det fanns alltså investerare som var beredda att placera sammanlagt mer än 11 miljarder kronor i Klara Bo i november 2021. Börsen började emellertid falla i princip genast efter noteringen. Aktien har nu gått ned 70 procent sedan dess och bolagets värde är 2,1 miljarder kronor.

Idag har Klara Bo totalt 6.500 lägenheter, varav cirka 500 från nyproduktion. Nästan hälften av beståndet finns i Östersund, Visby och Trelleborg.

Att undvika storstadsregionerna är ett strategisk beslut, liksom att samla bestånden för att kunna bygga upp egen förvaltning lokalt. Men Klara Bo har tryckt in pausknappen tills vidare.

– Nu är det uteslutande fokus på det äldre beståndet. Det har sin förklaring i hur marknaden har utvecklats. Med inflationen och kraftigt stigande räntor har efterfrågan på nyproducerat sjunkit rejält.

– Vi får inte ihop kalkylen när det gäller nyproduktion för tillfället. Vi är inte ensamma om det, alla bostadsutvecklare har tryckt på bromsen. Just nu har vi ingen plan för när vi kan byggstarta något nytt.

Andreas Morfiadakis tror inte heller att Klara Bo kommer att göra några förvärv i närtid.

– Finansieringskostnaderna har dragit iväg ordentligt och bolag tenderar snarare att se om sin egen balansräkning, det gäller oss också.

Fokus är nu organisk tillväxt genom förädling, det vill säga renovering med hyreshöjning när lägenheter blir tomma.

– På så sätt kan vi öka vårt kassaflöde. Med 6.500 lägenheter är vi faktiskt ett av de största renodlade bostadsbolagen på börsen. Det ger oss lite trygghet nu när det är skakigt och det gör också att vi har ett existensberättigande på börsen, säger Andreas Morfiadakis.

Ola Nilsson

Malmöbaserade Klara Bo har smugit upp som ett av börsens största bostadsföretag. Men efter en börsnotering på toppen i november […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?