fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Köpcentrum byter strategi när butiker försvinner

Äventyrsland trängs med myndigheter i Entré-huset. I Triangeln öppnas kontorshotell och en VR-arkad. När butikerna flyr stan ställs fastighetsägarna inför nya utmaningar.

– Innan Emporia öppnade fanns en balans mellan köpkraften och butiksytan i Malmö. När Emporia sedan kom så skopade de upp handeln och satte det hela på en ny nivå, säger Robert Felczak, affärsansvarig för Handel på Vasakronan, som äger Triangelns köpcenter.

Nu letar fastighetsägarna till stadens köpcentrum nya sätt att fylla lokalerna.

– En hel del satsar på vård. En del satsar mycket på underhållning, säger Robert Felczak.

Triangelns köpcentrum klarade sig bra även under pandemin, tack vare positionering, läge och tillgång till allmänna kommunikationer. Besökssiffrorna pekar till och med uppåt.

Vid årsskiftet stod drygt 5 procent av köpcentrets lokalytor tomma. Även här byggs det om i en anpassning till utvecklingen. Nyligen invigdes till exempel That VR Thing, en spelarkad för virtual reality. I april öppnar Arena, som är Vasakronans satsning på så kallad co-working, kontorshotell som ersätter en del av butiksytan. Det planeras även för fler restauranger.

– Köpcentrum utvecklas hela tiden och anpassar sig ​​efter folks behov. För bara tio år sedan var i snitt 2-4 procent av köpcentrumens ytor restauranger och caféer, nu är det ofta mellan 8 och 10 procent, säger Robert Felczak.

Läget är dock olika för stadens olika köpcenter. Caroli står sedan länge med övervägande tomma lokaler och Mobilia har vigt en del av kvarteret till vårdinrättningar. Ett köpcentrum som tidigare dragits med svårigheter är Entré vid Värnhem. 2017 var endast 47 procent av ytan uthyrd och samma år köpte Malmöbaserade Trianon fastigheten.

– Nu har vi mer än 95 procent uthyrt och har på gång till de sista kvadratmetrarna. Men det är inte primärt butiker utan samhällsservice, kontor och upplevelser, säger Anna Heide, affärsutvecklingschef på Trianon.

Här finns nu bland annat Coops regionkontor och ett servicekontor för myndigheten Statens servicecenter.

– Det vi inte ser marknad för någonstans är klädeshandeln. De stora skeppen som H&M och Lindex öppnar inte några nya butiker, säger Anna Heide.

Trianon samäger även Rosengårds Centrum tillsammans med Fastighets AB Hemmaplan. Här är det nästan full beläggning.

– Lokal anpassning är nyckeln till all form av utveckling av centrum. Både Entré och Rosengårds Centrum har tidigare ägts av aktörer som inte har en lokal kännedom och det är en viktig förutsättning för att det ska bli rätt satsningar, säger Anna Heide.

Mette Carlbom

Äventyrsland trängs med myndigheter i Entré-huset. I Triangeln öppnas kontorshotell och en VR-arkad. När butikerna flyr stan ställs fastighetsägarna inför […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.

  • Cronholm och Sundsstaden går ihop

    När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.

  • ”HSB var ingenting mot Serneke”

    Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.