tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Högfrekvent strålning mäts med ny teknik

|  
|  

Vi får allt fler uppkopplade saker runt omkring oss. Men att mäta den elektromagnetiska strålning som alstras är omständigt och dyrt. Det nybildade bolaget Mx Waves har utvecklat en teknik som ska lösa problemet.

– Eftersom vi har allt mer uppkopplade prylar är det också viktigt att ta reda på vilken strålning som finns runt omkring oss. I nuläget är det komplicerat, dyrt och tar lång tid att mäta den strålningen, säger Johan Lundgren vd och medgrundare till bolaget tillsammans med forskarkollegorna Mats Gustafsson och Daniel Sjöberg.

Alla kommer från institutionen för elektro- och informationsteknik vid LTH. In i bolaget, som bildades strax före jul, har nu även LU Holding klivit.

Tekniken bygger på en metod där elektromagnetisk strålning identifieras via en tunn yta av nanopartiklar, utvecklad av Mx Waves, där små metallelement alstrar värme och omvandlar den till värmestrålning. En värmekamera läser av resultatet och till sist analyseras det av den mjukvara som Mx Waves utvecklat. Den mäter strålning inom 5G men ska även i framtiden kunna fungera på 6G.

– Det blir ett enklare och billigare sätt att mäta elektromagnetisk strålning på höga frekvenser, säger Johan Lundgren.

Syftet är att kunna verifiera strålningen som anges, att den håller sig inom gränsvärden, samt i vilken riktning den skickas. Johan Lundgren doktorerade själv på ämnet 2021 och hans forskning ligger till grund för bolagets teknik. Bolaget inväntar i nuläget sitt första patent.

Tänkta kunder är utvecklare av IoT-produkter, som till exempel mobiltelefoner. I höst kan det bli aktuellt att leta ytterligare investerare, enligt Johan Lundgren.

Mette Carlbom

Vi får allt fler uppkopplade saker runt omkring oss. Men att mäta den elektromagnetiska strålning som alstras är omständigt och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.