fredag 29 september 2023

inloggad som

Högfrekvent strålning mäts med ny teknik

|  
|  

Vi får allt fler uppkopplade saker runt omkring oss. Men att mäta den elektromagnetiska strålning som alstras är omständigt och dyrt. Det nybildade bolaget Mx Waves har utvecklat en teknik som ska lösa problemet.

– Eftersom vi har allt mer uppkopplade prylar är det också viktigt att ta reda på vilken strålning som finns runt omkring oss. I nuläget är det komplicerat, dyrt och tar lång tid att mäta den strålningen, säger Johan Lundgren vd och medgrundare till bolaget tillsammans med forskarkollegorna Mats Gustafsson och Daniel Sjöberg.

Alla kommer från institutionen för elektro- och informationsteknik vid LTH. In i bolaget, som bildades strax före jul, har nu även LU Holding klivit.

Tekniken bygger på en metod där elektromagnetisk strålning identifieras via en tunn yta av nanopartiklar, utvecklad av Mx Waves, där små metallelement alstrar värme och omvandlar den till värmestrålning. En värmekamera läser av resultatet och till sist analyseras det av den mjukvara som Mx Waves utvecklat. Den mäter strålning inom 5G men ska även i framtiden kunna fungera på 6G.

– Det blir ett enklare och billigare sätt att mäta elektromagnetisk strålning på höga frekvenser, säger Johan Lundgren.

Syftet är att kunna verifiera strålningen som anges, att den håller sig inom gränsvärden, samt i vilken riktning den skickas. Johan Lundgren doktorerade själv på ämnet 2021 och hans forskning ligger till grund för bolagets teknik. Bolaget inväntar i nuläget sitt första patent.

Tänkta kunder är utvecklare av IoT-produkter, som till exempel mobiltelefoner. I höst kan det bli aktuellt att leta ytterligare investerare, enligt Johan Lundgren.

Mette Carlbom

Vi får allt fler uppkopplade saker runt omkring oss. Men att mäta den elektromagnetiska strålning som alstras är omständigt och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad