tisdag 9 juli 2024

inloggad som

Bankerna – våra kunder mår bra…

Pandemi, räntor, energi- och råvarupriser till trots – de skånska företagen mår förhållandevis bra. Det säger de bankregionchefer som Rapidus talat med.

Rapidus tar med jämna mellanrum tempen på näringslivet i vår region. Den här gången har turen kommit till bankerna.

Det som kommit att kallas en ”perfect storm”, där flera faktorer samverkar för att ödelägga ekonomin, verkar mest vara en lätt bris när man talar med bankerna om deras företagskunder. Orderböckerna är fortfarande välfyllda och många företag har åtnjutit statsstöd under pandemin.

Detta är naturligtvis en grov generalisering. Branscher som har det tufft, och kommer att fortsätta ha det, är främst bygg och installation, handel och service. Här räknar bankerna med konkurser och kreditförluster framöver. Byggandet kommer minska i samband med att fastighetsbolagen måste anpassa sig till det nya ränteläget. I övrigt är det sämre förutsättningar ju mer ett företag har sin marknad bland privatkonsumenter, vilka beräknas hålla hårdare i plånboken i år.

– Precis som många hushåll ser över sina kostnader, gör företagen det också. Företagen har sett om sitt hus och är förberedda för lite sämre tider. Man har sett över sin kapitalstruktur, minskat investeringar och fokuserat på kassaflödet, säger Niclas Sassersson, regionchef för företag i södra Sverige på Nordea.

Han vittnar om att efterfrågan på lån ökar, trots stigande räntor. Dels gäller det fastighetsbolag som refinansierar förfallna obligationer med banklån, dels vill andra företag generellt ha handlingsutrymme och en kredit som buffert. Han kallar det head room.

Även Veine Svensson, regionchef i Skåne på SEB, vittnar om välmående kunder.

– Det finns en stark motståndskraft bland företagen, trots att vi har ett helt annat ränteläge nu är för bara ett år sedan, säger han.

Enligt de banker Rapidus talat med kan räntorna på företagslån variera mellan 4 och 10 procent, allt beroende på den så kallade motpartskvaliteten, det vill säga hur ekonomiskt starkt företaget är och vilka säkerheter det kan erbjuda. Vad gäller löptider verkar företagen resonera ungefär som hushållen – om det är dags att lägga om ett lån i dag är det få som väljer att binda på en längre löptid på dagens höga nivåer.

Ett problem många företag haft i lågräntemiljön har varit att det varit svårt att hitta en vettig förvaltning av kassalikviditet. Enligt Per Leander, ansvarig för företagskunder på Sparbanken Skåne, ökar intresset för kontoinsättningar.

– I dag kan ett företag få 1 till 1,25 procents ränta på ett placeringskonto. Om du väljer att binda dina pengar får du mellan 2 och 3 procent beroende på bindningstid, säger han.

Gunnar Wrede

Pandemi, räntor, energi- och råvarupriser till trots – de skånska företagen mår förhållandevis bra. Det säger de bankregionchefer som Rapidus […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Skånsk ekonomi i botten

  Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.