fredag 26 april 2024

inloggad som

Bankerna – våra kunder mår bra…

Pandemi, räntor, energi- och råvarupriser till trots – de skånska företagen mår förhållandevis bra. Det säger de bankregionchefer som Rapidus talat med.

Rapidus tar med jämna mellanrum tempen på näringslivet i vår region. Den här gången har turen kommit till bankerna.

Det som kommit att kallas en ”perfect storm”, där flera faktorer samverkar för att ödelägga ekonomin, verkar mest vara en lätt bris när man talar med bankerna om deras företagskunder. Orderböckerna är fortfarande välfyllda och många företag har åtnjutit statsstöd under pandemin.

Detta är naturligtvis en grov generalisering. Branscher som har det tufft, och kommer att fortsätta ha det, är främst bygg och installation, handel och service. Här räknar bankerna med konkurser och kreditförluster framöver. Byggandet kommer minska i samband med att fastighetsbolagen måste anpassa sig till det nya ränteläget. I övrigt är det sämre förutsättningar ju mer ett företag har sin marknad bland privatkonsumenter, vilka beräknas hålla hårdare i plånboken i år.

– Precis som många hushåll ser över sina kostnader, gör företagen det också. Företagen har sett om sitt hus och är förberedda för lite sämre tider. Man har sett över sin kapitalstruktur, minskat investeringar och fokuserat på kassaflödet, säger Niclas Sassersson, regionchef för företag i södra Sverige på Nordea.

Han vittnar om att efterfrågan på lån ökar, trots stigande räntor. Dels gäller det fastighetsbolag som refinansierar förfallna obligationer med banklån, dels vill andra företag generellt ha handlingsutrymme och en kredit som buffert. Han kallar det head room.

Även Veine Svensson, regionchef i Skåne på SEB, vittnar om välmående kunder.

– Det finns en stark motståndskraft bland företagen, trots att vi har ett helt annat ränteläge nu är för bara ett år sedan, säger han.

Enligt de banker Rapidus talat med kan räntorna på företagslån variera mellan 4 och 10 procent, allt beroende på den så kallade motpartskvaliteten, det vill säga hur ekonomiskt starkt företaget är och vilka säkerheter det kan erbjuda. Vad gäller löptider verkar företagen resonera ungefär som hushållen – om det är dags att lägga om ett lån i dag är det få som väljer att binda på en längre löptid på dagens höga nivåer.

Ett problem många företag haft i lågräntemiljön har varit att det varit svårt att hitta en vettig förvaltning av kassalikviditet. Enligt Per Leander, ansvarig för företagskunder på Sparbanken Skåne, ökar intresset för kontoinsättningar.

– I dag kan ett företag få 1 till 1,25 procents ränta på ett placeringskonto. Om du väljer att binda dina pengar får du mellan 2 och 3 procent beroende på bindningstid, säger han.

Gunnar Wrede

Pandemi, räntor, energi- och råvarupriser till trots – de skånska företagen mår förhållandevis bra. Det säger de bankregionchefer som Rapidus […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.