fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bankerna – våra kunder mår bra…

Pandemi, räntor, energi- och råvarupriser till trots – de skånska företagen mår förhållandevis bra. Det säger de bankregionchefer som Rapidus talat med.

Rapidus tar med jämna mellanrum tempen på näringslivet i vår region. Den här gången har turen kommit till bankerna.

Det som kommit att kallas en ”perfect storm”, där flera faktorer samverkar för att ödelägga ekonomin, verkar mest vara en lätt bris när man talar med bankerna om deras företagskunder. Orderböckerna är fortfarande välfyllda och många företag har åtnjutit statsstöd under pandemin.

Detta är naturligtvis en grov generalisering. Branscher som har det tufft, och kommer att fortsätta ha det, är främst bygg och installation, handel och service. Här räknar bankerna med konkurser och kreditförluster framöver. Byggandet kommer minska i samband med att fastighetsbolagen måste anpassa sig till det nya ränteläget. I övrigt är det sämre förutsättningar ju mer ett företag har sin marknad bland privatkonsumenter, vilka beräknas hålla hårdare i plånboken i år.

– Precis som många hushåll ser över sina kostnader, gör företagen det också. Företagen har sett om sitt hus och är förberedda för lite sämre tider. Man har sett över sin kapitalstruktur, minskat investeringar och fokuserat på kassaflödet, säger Niclas Sassersson, regionchef för företag i södra Sverige på Nordea.

Han vittnar om att efterfrågan på lån ökar, trots stigande räntor. Dels gäller det fastighetsbolag som refinansierar förfallna obligationer med banklån, dels vill andra företag generellt ha handlingsutrymme och en kredit som buffert. Han kallar det head room.

Även Veine Svensson, regionchef i Skåne på SEB, vittnar om välmående kunder.

– Det finns en stark motståndskraft bland företagen, trots att vi har ett helt annat ränteläge nu är för bara ett år sedan, säger han.

Enligt de banker Rapidus talat med kan räntorna på företagslån variera mellan 4 och 10 procent, allt beroende på den så kallade motpartskvaliteten, det vill säga hur ekonomiskt starkt företaget är och vilka säkerheter det kan erbjuda. Vad gäller löptider verkar företagen resonera ungefär som hushållen – om det är dags att lägga om ett lån i dag är det få som väljer att binda på en längre löptid på dagens höga nivåer.

Ett problem många företag haft i lågräntemiljön har varit att det varit svårt att hitta en vettig förvaltning av kassalikviditet. Enligt Per Leander, ansvarig för företagskunder på Sparbanken Skåne, ökar intresset för kontoinsättningar.

– I dag kan ett företag få 1 till 1,25 procents ränta på ett placeringskonto. Om du väljer att binda dina pengar får du mellan 2 och 3 procent beroende på bindningstid, säger han.

Gunnar Wrede

Pandemi, räntor, energi- och råvarupriser till trots – de skånska företagen mår förhållandevis bra. Det säger de bankregionchefer som Rapidus […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.