måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bankerna – våra kunder mår bra…

Pandemi, räntor, energi- och råvarupriser till trots – de skånska företagen mår förhållandevis bra. Det säger de bankregionchefer som Rapidus talat med.

Rapidus tar med jämna mellanrum tempen på näringslivet i vår region. Den här gången har turen kommit till bankerna.

Det som kommit att kallas en ”perfect storm”, där flera faktorer samverkar för att ödelägga ekonomin, verkar mest vara en lätt bris när man talar med bankerna om deras företagskunder. Orderböckerna är fortfarande välfyllda och många företag har åtnjutit statsstöd under pandemin.

Detta är naturligtvis en grov generalisering. Branscher som har det tufft, och kommer att fortsätta ha det, är främst bygg och installation, handel och service. Här räknar bankerna med konkurser och kreditförluster framöver. Byggandet kommer minska i samband med att fastighetsbolagen måste anpassa sig till det nya ränteläget. I övrigt är det sämre förutsättningar ju mer ett företag har sin marknad bland privatkonsumenter, vilka beräknas hålla hårdare i plånboken i år.

– Precis som många hushåll ser över sina kostnader, gör företagen det också. Företagen har sett om sitt hus och är förberedda för lite sämre tider. Man har sett över sin kapitalstruktur, minskat investeringar och fokuserat på kassaflödet, säger Niclas Sassersson, regionchef för företag i södra Sverige på Nordea.

Han vittnar om att efterfrågan på lån ökar, trots stigande räntor. Dels gäller det fastighetsbolag som refinansierar förfallna obligationer med banklån, dels vill andra företag generellt ha handlingsutrymme och en kredit som buffert. Han kallar det head room.

Även Veine Svensson, regionchef i Skåne på SEB, vittnar om välmående kunder.

– Det finns en stark motståndskraft bland företagen, trots att vi har ett helt annat ränteläge nu är för bara ett år sedan, säger han.

Enligt de banker Rapidus talat med kan räntorna på företagslån variera mellan 4 och 10 procent, allt beroende på den så kallade motpartskvaliteten, det vill säga hur ekonomiskt starkt företaget är och vilka säkerheter det kan erbjuda. Vad gäller löptider verkar företagen resonera ungefär som hushållen – om det är dags att lägga om ett lån i dag är det få som väljer att binda på en längre löptid på dagens höga nivåer.

Ett problem många företag haft i lågräntemiljön har varit att det varit svårt att hitta en vettig förvaltning av kassalikviditet. Enligt Per Leander, ansvarig för företagskunder på Sparbanken Skåne, ökar intresset för kontoinsättningar.

– I dag kan ett företag få 1 till 1,25 procents ränta på ett placeringskonto. Om du väljer att binda dina pengar får du mellan 2 och 3 procent beroende på bindningstid, säger han.

Gunnar Wrede

Pandemi, räntor, energi- och råvarupriser till trots – de skånska företagen mår förhållandevis bra. Det säger de bankregionchefer som Rapidus […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Konkurrens pressar Sparbanken Skåne

    Sparbanken Skåne dras med prispress på utlåningsaffären. Skånes största börsbolag Alfa Laval ser en svagare orderingång. Handelskrig och en skakig omvärld återspeglas i de skånska börsbolagens rapporter för årets första kvartal.

  • Elva11 får ny storägare

    Konsultbolaget Elva11, med grundaren och vd Jim Roslund i spetsen, säkrar 20 miljoner kronor i en investering från ett Dubaibaserat investmentbolag som blir ny storägare och även tar en styrelseplats.

  • Iconovo skär ned

    Inhalatorföretaget Iconovo i Lund säger upp 40 procent av personalen. Samtidigt aviseras en nyemission. – Det är tuffa tider, vi måste fokusera och prioritera, säger vd Johan Wäborg.

  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.