torsdag 21 november 2024

inloggad som

Bankerna – våra kunder mår bra…

Pandemi, räntor, energi- och råvarupriser till trots – de skånska företagen mår förhållandevis bra. Det säger de bankregionchefer som Rapidus talat med.

Rapidus tar med jämna mellanrum tempen på näringslivet i vår region. Den här gången har turen kommit till bankerna.

Det som kommit att kallas en ”perfect storm”, där flera faktorer samverkar för att ödelägga ekonomin, verkar mest vara en lätt bris när man talar med bankerna om deras företagskunder. Orderböckerna är fortfarande välfyllda och många företag har åtnjutit statsstöd under pandemin.

Detta är naturligtvis en grov generalisering. Branscher som har det tufft, och kommer att fortsätta ha det, är främst bygg och installation, handel och service. Här räknar bankerna med konkurser och kreditförluster framöver. Byggandet kommer minska i samband med att fastighetsbolagen måste anpassa sig till det nya ränteläget. I övrigt är det sämre förutsättningar ju mer ett företag har sin marknad bland privatkonsumenter, vilka beräknas hålla hårdare i plånboken i år.

– Precis som många hushåll ser över sina kostnader, gör företagen det också. Företagen har sett om sitt hus och är förberedda för lite sämre tider. Man har sett över sin kapitalstruktur, minskat investeringar och fokuserat på kassaflödet, säger Niclas Sassersson, regionchef för företag i södra Sverige på Nordea.

Han vittnar om att efterfrågan på lån ökar, trots stigande räntor. Dels gäller det fastighetsbolag som refinansierar förfallna obligationer med banklån, dels vill andra företag generellt ha handlingsutrymme och en kredit som buffert. Han kallar det head room.

Även Veine Svensson, regionchef i Skåne på SEB, vittnar om välmående kunder.

– Det finns en stark motståndskraft bland företagen, trots att vi har ett helt annat ränteläge nu är för bara ett år sedan, säger han.

Enligt de banker Rapidus talat med kan räntorna på företagslån variera mellan 4 och 10 procent, allt beroende på den så kallade motpartskvaliteten, det vill säga hur ekonomiskt starkt företaget är och vilka säkerheter det kan erbjuda. Vad gäller löptider verkar företagen resonera ungefär som hushållen – om det är dags att lägga om ett lån i dag är det få som väljer att binda på en längre löptid på dagens höga nivåer.

Ett problem många företag haft i lågräntemiljön har varit att det varit svårt att hitta en vettig förvaltning av kassalikviditet. Enligt Per Leander, ansvarig för företagskunder på Sparbanken Skåne, ökar intresset för kontoinsättningar.

– I dag kan ett företag få 1 till 1,25 procents ränta på ett placeringskonto. Om du väljer att binda dina pengar får du mellan 2 och 3 procent beroende på bindningstid, säger han.

Gunnar Wrede

Pandemi, räntor, energi- och råvarupriser till trots – de skånska företagen mår förhållandevis bra. Det säger de bankregionchefer som Rapidus […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.