fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Behovet av IT-expertis finns kvar – men har svalnat

|  
|  

Överhettningen har lagt sig när det gäller efterfrågan på arbetskraft inom IT. Men det underliggande behovet finns kvar. Speciellt är det två områden där efterfrågan är fortsatt hög, säger Tillväxtverkets expert.

Josef Lannemyr, analytiker på Tillväxtverket, har lett ett nyligen avslutat projekt att ta fram statistik och prognostjänster för arbetskraftsbehovet inom IT.

– Det finns en konjunkturpåverkan här med, men kompetensbehoven inom IT ser vi är bestående på sikt. Antalet arbetsannonser inom tech ökar inte lika snabbt längre. Det senaste halvåret har det dessutom skett en minskning men från höga nivåer, säger han.

I oktober 2021 anmäldes 10.700 lediga jobb inom Data/IT till Arbetsförmedlingen jämfört med 7.800 i oktober 2022.

– De stora techjättarna har dragit ner den senaste tiden, så överhettningen har lagt sig. När vissa stora behöver skära ner så blir det enklare för mindre företag och offentliga arbetsgivare, som inte alltid kan matcha lönerna med jättarna, säger Josef Lannemyr.

Behoven ökar strukturellt och IT-kompetens är efterfrågad i alla sektorer, även om det blir tydligast inom tech-branschen.

– Dels måste man rekrytera mycket, dels måste man också kompetensutveckla personal. Det räcker inte att skapa 10.000 nya platser på universitet, för alla kan och vill inte bli programmerare, säger han.

Snarare behöver utbildningssystemet förändras och inkludera digitalisering på alla nivåer. Legal tech och AI inom sjukvården är några exempel som Josef Lannemyr tar upp.

Är det extra brist på någon specifik spetskompetens inom IT?

– Cybersecurity, där utbildas alldeles för få och det behövs inom alla branscher. MSB har pekat ut kompetensbristen där som ett samhällsproblem och det har blivit akut. Också inom batteritillverkning. Det finns ett behov inom områden som handlar om att ställa om till ett grön, hållbart samhälle. Där behövs multikompetens, både att förstå miljöproblemen och applicera lösningar på dem, säger Josef Lannemyr.

Mette Carlbom

Överhettningen har lagt sig när det gäller efterfrågan på arbetskraft inom IT. Men det underliggande behovet finns kvar. Speciellt är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Solid X vänder till förlust

    Tillväxttakten mattas för Solid X. Samtidigt blir lönsamheten alltmer ansträngd och resultatet föll under nollstrecket för året första nio månader. Och vd Filip Alexandersson tackar Dan Olofsson för sin kamp mot uthyrningslagen.

  • De köper ut Lisberg

    Executive search-byrån Lisberg köps ut av vd Eva Nielsen och kollegan Olle Olofsson från Dan Olofssons Pion Group som hellre kör vidare med eget varumärke inom chefsrekrytering.

  • Olofssons bolag står och stampar

    Årssiffrorna från Dan Olofssons koncern Danir vittnar om ett tufft konsultår 2024. Koncernen, som har växt år för år under lång tid stod, och stampade på samma nivå i fjol som året innan. – Det är konjunkturen helt enkelt, säger ordförande Johan Glennmo.

  • Konsultfrossa i Pion Group

    Danir-kontrollerade Pion Group har drabbats av konsultfrossa och redovisar en rejäl tillbakagång för det fjärde kvartalet 2024. Nu reviderar bolaget ned sina finansiella mål.

  • ”Uthyrningslagen gäller inte oss”

    En dom i Malmö tingsrätt slår fast att Dan Olofssons IT-bolag Sigma Industrial Solutions inte omfattas av den så kallade uthyrningslagen. Men skadan är redan skedd. – Vi tappade 240 uppdrag i höstas, säger Dan Olofsson.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Skillway knackar på i Malmö

    Den Helsingborgsbaserade HR- och ledarskapskonsulten Skillway vill etablera sig i Malmö. På onsdagen arrangerade bolaget ett frukostmöte i stan med en profilstark panel för att introducera sig.

  • Solid X växer med tunnare marginaler

    Solid X ökar omsättningen det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Men det är fortsatt en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål. Lönsamheten släpar och nu måste vd Filip Alexanderson fokusera på att öka marginalerna.

  • Dubbeltufft för bemanningsföretagen

    Färska siffror visar på kraftigt negativ utveckling för rekryterings- och bemanningsföretag. Förutom en tuff konjunktur finns en annan faktor som gör läget dubbeltufft. Se här vilken.

  • Motvind för Dan Olofssons bolag

    Det Dan Olofsson-kontrollerade bemanningsbolaget Pion Group går dåligt. Siffrorna för årets tredje kvartal visar att intäkterna sjunker och rörelsemarginalen backar kraftigt. Det finns en förklaring som påverkar kraftigt.