tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Spermosens jagar pengar efter försening

|  
|  

Spermosens styrelse har annonserat en nyemission på 24 miljoner kronor och byter nu även vd. Behovet av kapitaltillskott beror på att medicinteknikbolagets lanseringsplaner drabbats av förseningar. Samtidigt går bolaget från forskning till tillverkningsfas.

Medicinteknikbolaget har utvecklat en produkt för att snabbt mäta spermiekvalitet. I väntan på CE-märkning har Lundabolaget börja sälja den till IVF-kliniker och laboratorier i forskningsändamål. Nyheten om förseningen fick dock bolagets aktie att sjunka dramatiskt på Spotlight, där bolaget är noterat sedan 2021.

– Vi insåg att vi kunde komma ut på marknaden tidigare. De flesta av IVF-klinikerna vi riktar oss till har även tillstånd för att utöva forskning. Därför beslutade vi, med tanke på marknaden och på hur lång CE-processen är, att jobba på det sättet. Det innebär en obegränsad försäljning för forskningsändamål, säger Kushagr Punyani, Spermosens grundare och forskningschef som nyligen utsågs till en av Rapidus 34or.

Sedan bolaget noterades har det regulatoriska arbetet blivit mer komplext än vad bolaget först uppskattade. Även vägen till produktion har tagit längre tid än väntat. Målet är att ha samtliga certifieringar klara och påbörja kommersiell försäljning i Europa och USA 2025.

Fram till lansering tros bolaget att behöva kapital på sammanlagt 60 miljoner kronor. Men Spermosens har även alternativa planer för finansiering de närmaste året. Bland annat ska de finansiera utvecklingen med att sälja produkten för forskningsändamål redan nästa år.

Spermosens har inlett avtal med två tillverkare, OIM i Malmö och skotska Flexmedical,. Produktionsstarten är planerad till nästa år. Bolaget har även öppnat dörren till den amerikanska marknaden i och med en avsiktsförklaring med Seattle spermbank.

– Det är inte bara en IVF-klinik utan även en spermabank så det är en ny marknad för Spermosens, säger Kushagr Punyani.

Spermosens har nyligen även meddelat att de fått patent i Japan och har därmed IP-skydd på samtliga nyckelmarknader utom USA.

I förra veckan meddelandet bolaget att dess nuvarande vd John Lempert går i pension, tillförordnad vd blir Ulrik Nilsson som för närvarande är Spermosens ekonomichef.

Mette Carlbom

Spermosens styrelse har annonserat en nyemission på 24 miljoner kronor och byter nu även vd. Behovet av kapitaltillskott beror på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.