torsdag 28 mars 2024

inloggad som

34orna del IV: En vecka kvar!

Nu är det bara en vecka kvar till evenemanget 34orna 2022 hos PwC i Malmö. Utrullningen av årets lovande unga entreprenörer fortsätter här med ett IT-gäng som lär få känna på arbetskraftsbristen i regionen. Om deras framgångar fortsätter så lär de behöva växa snabbt och bidra till talangbristen.

I våras gick LU Holding in i bolaget Trackpaw Scientific, som utvecklar en AI-baserad IoT-lösning som ska öka välfärden för laboratoriedjur. Grundaren Liza Tchapanova, 25, lyckades tajma sitt bolagsbildande perfekt till publiceringen av EU-rådets Marseille-deklaration, som bland annat innehåller riktlinjer som ska värna om labbdjurs välfärd. Deklarationen har skrivits under av globala spelare som Merck, Novo Nordisk och Novartis. Trackpaw söker nu finansiering bland annat till produktutveckling, sluttester i kundmiljö och genomförande av IP-strategin.

Maria Martinez, 30, och Fernando Carrasco, 30, inspirerades av sitt arbete vid accelerationsanläggningarna Cern i Schweiz och ESS i Lund och startade bolaget har IO-dit i Lund. Duon har utvecklat ett system som ska optimera växtodlingars automatiska bevattning. Prototyper av utrustningen – som består en mjukvaruplattform, en app och halvmeterlånga solcellsdrivna sensorer som sticks ner i jorden – är testade och nästa år siktar bolaget på att starta en första serietillverkning för försäljning.

Nu är det bara en vecka kvar till evenemanget 34orna 2022 hos PwC i Malmö. Utrullningen av årets lovande unga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]


  • Fler härliga 34:or

    På tisdag den 14 november firar vi 34:orna 2023. Här följer tio heta företag som grundats och drivs av entreprenörer som är max 34 år.

  • På nya jobb

    Lena Westerholm har utsetts till hållbarhetschef, Group Head of Sustainability, i Beijer Electronics Group AB. Rollen är nyinrättad på koncernnivå […]

  • Nytt IoT-bolag släpper system för smart bevattning

    Ideonbolaget IO-dit har utvecklat ett system som ska optimera automatisk bevattning av växtodlingar. Bolagets prototyp är testad hos svenska lantbrukare […]

  • Nytt bolag ska hjälpa labbdjur

    LU Holding går in i det nybildade bolaget TrackPaw Scientific, som utvecklar en AI-baserad IoT-lösning som ska öka välmåendet för […]