fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Hjärnkylare byter fokus…

|  
|  

Lundbaserade TeqCool har skiftat fokus i utvecklingsarbetet – från att behandla patienter med hjärtstopp till att i stället rikta in sig på patienter med svåra skallskador till följd av exempelvis bilolyckor. För att finansiera modifiering av utrustningen och en framskjuten lansering behöver bolaget 25 miljoner kronor i riskkapital.

– Runt häften av de svårt skallskadade patienterna får feber och löper därmed stor risk att få sekundära hjärnskador. Men genom att minska hjärntemperaturen någon grad kan dessa skador minimeras, säger Johan Ingemansson, TeqCools vd sedan ett år tillbaka.

Tidigare var TeqCools system konstruerat för att låta hela kroppen hos hjärtstoppatienter kylas ned. Nu justerar bolaget sin mjukvarustyrda utrustning så att den ska reducera sekundära hjärnskador genom en mild nedkylning av hjärnan. Huvudorsaken till fokusskiftet är att många kliniker har börjat använda nya instrument som kan mäta temperaturen i hjärnan.

– Vi insåg att det är enklare att visa fördelarna med vår metod, som selektivt kyler hjärnan, i en patientgrupp där man mäter hjärntemperaturen. Inom hjärtstopp, det förra fokuset, finns inget etablerat sätt att mäta hjärntemperaturen. Genom att byta fokus och kunna visa tydligare fördelar i kliniska studier kommer bolagets framtida konkurrensposition  att förbättras avsevärt, säger Johan Ingemansson.

TeqCools teknik bygger på att patientens hjärna kyls ned med hjälp av en sval fysiologisk koksaltlösning, som pumpas genom ballongkatetrar placerade i näshålan. Med dagens konventionella kylmetoder kyls hela kroppen ned, vilket, enligt Johan Ingemansson, ger biverkningar och ökad dödlighet. Han säger att sådana kylmetoder inte heller kan användas på vakna patienter, eftersom kylvätskan är väldigt kall.

– Vår ambition är att visa att vår teknik har en bättre biverkansprofil och ger lägre dödlighet. I dag styrs ofta nedkylningen genom att mäta kroppstemperaturen. Men allt fler kliniker har börjat använda den nya tekniken som mäter temperatur inne i hjärnan och vårt primära fokus är att samarbeta med just dessa kliniker, säger Johan Ingemansson.

TeqCools teknik bygger på de patent som bolaget tog över då Lundabolaget QuickCool gick i konkurs. Bolagets huvudägare är Lundbaserade Cardeon.

Elisabet Ottosson

Lundbaserade TeqCool har skiftat fokus i utvecklingsarbetet – från att behandla patienter med hjärtstopp till att i stället rikta in sig […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.

  • Ännu mer pengar till Magle

    Magle Group i Malmö har ännu inte stängt den företrädesemission som inleddes i november. Nu vill bolaget plocka in ytterligare 26,6 miljoner i en riktad emission.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.