torsdag 10 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ica satsar på skånska matinnovationer

I dag besöks Malmö av cirka 80 Ica-handlare och representater från Ica Sverige, som vill ta del av det senaste inom skånsk matinnovation. De ska träffa ett 40-tal regionala startups och entreprenörer, som ska visa upp sina produkter och lösningar. 

Att denna satsning äger rum i Skåne är ingen slump. Enligt Sara Maxence, innovationsledare för Ica Sveriges, har regionen väldigt goda förutsättningar att vara en inkörsport för innovationer inom livsmedel.

– Skåne har ett väldigt bra innovationsklimat och goda förutsättningar för lokala innovativa livsmedel. Både på grund av entreprenörerna och butikerna, som gärna testar och satsar på lokala innovativa produkter och lösningar, säger hon.

Bakom evenemanget står Ica Sverige, Lantbrukarnas Riksförbund och Foodtech Innovation Network – ett nätverk som stöttar små och mellanstora företag i södra Sverige, lett av Innovation Skåne, Packbridge, LU:s institutioner för livsmedelsteknik och kemiteknik samt Netport Science Park. 

– Detta är en möjlighet för startups och entreprenörer att få direkt feedback på sina innovationer, handlarna har en väldigt stor och värdefull erfarenhet från sina butiker. Sedan finns det också en förhoppning om att några av de nya produkterna som presenteras ska komma in i butikerna och på så sätt bidra till framtidens livsmedelssystem, säger Innovation Skånes Emelie Olsson, Innovationsledare för Foodtech Innovation Network. 

Emiliano Strauss

I dag besöks Malmö av cirka 80 Ica-handlare och representater från Ica Sverige, som vill ta del av det senaste […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.