fredag 22 november 2024

inloggad som

Nytt EU-regelverk drabbar skånsk medicinteknik…

|  ,
|  ,

Ett komplicerat nytt regelverk för CE-märkning slår hårt mot medicinteknikbolag, som nu måste förnya sina europeiska certifieringar. Det leder även till att ny spetsteknik hamnar i USA först, i stället för i Europa, när handläggningstiderna blir för långa.

Bakgrunden är det nya komplexare regelverket för CE-märkning av medicintekniska produkter och bristen på de certifieringsorgan som behövs. Regelverket antogs redan 2017, men med övergångstider är det först nu implementeringen börjar märkas. Avsaknaden av certifieringsorgan fördröjer marknadsintroduktioner för nya produkter, säger Nils-Åke Lindberg, delägare till Qdvice, som hjälper bolag med regulatoriska processer.

– Det är väldigt synd om de nya bolagen som vill komma vidare med sin process och vänder sig till certifieringsorganen. De får vänta då organen har fullt upp med sina befintliga kunder som ska märkas om, säger Nils-Åke Lindberg.

Det nya regelverket har två förordningar, en för medicintekniska produkter (MDR) och en för in vitro-diagnostik (IVDR), det vill säga produkter som används utanför kroppen för undersökning av prover. Båda är under högt tryck, men svårast är det för IVDR-produkter.

Hur bör bolag som har tagit fram en ny produkt tänka i det här läget?

– Man måste lägga upp sin regulatoriska strategi tidigt och tänka på om det verkligen är Europa man ska börja i, säger Nils-Åke Lindberg.

Han uppmanar bolag att fundera över att göra sina första satsningar i länder utanför Europa och lägger till att USA just nu framstår som ett lättare alternativ.

– Men det är ju inte bra att den senaste banbrytande tekniken inte kommer ut först i Europa. I dag är det inte bara en risk, det är så. Och det är något som har diskuterats under många år i branschen, säger Nils-Åke Lindberg.

Peter Arndt, delägare i bland annat teknikbolagen OIM och Duearity – som utvecklar ett hjälpmedel mot tinnitus – är en av dem som har märkt av de långa kötiderna. Han säger att det i dag finns väldigt lite utrymme för nya produkter, då alla tidigare CE-märkningar måste få sina certifieringar omprövade.

– Det är konstigt att man genomför en sådan omvälvande ändring utan att ha beredskap att implementera den. Köerna verkar bara bli längre, det är en tickande bomb. För Duearity tog det lång tid och krävdes enorma resurser för att påbörja processen med CE-märkningen enligt det nya direktivet, säger Peter Arndt.

Mette Carlbom
Emiliano Strauss

Ett komplicerat nytt regelverk för CE-märkning slår hårt mot medicinteknikbolag, som nu måste förnya sina europeiska certifieringar. Det leder även […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • Bittert slut för Duearity

    Tinnitusbolaget Duearity lämnade i förra veckan in sin konkursansökan. Men grundarna vägrar ge upp. I ett öppet brev som Rapidus fått ta del av riktar de osande kritik mot “bebisinvesterare” och “troll”. “Sverige är sämst i världen”, skriver de.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.