fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nytt EU-regelverk drabbar skånsk medicinteknik…

|  ,
|  ,

Ett komplicerat nytt regelverk för CE-märkning slår hårt mot medicinteknikbolag, som nu måste förnya sina europeiska certifieringar. Det leder även till att ny spetsteknik hamnar i USA först, i stället för i Europa, när handläggningstiderna blir för långa.

Bakgrunden är det nya komplexare regelverket för CE-märkning av medicintekniska produkter och bristen på de certifieringsorgan som behövs. Regelverket antogs redan 2017, men med övergångstider är det först nu implementeringen börjar märkas. Avsaknaden av certifieringsorgan fördröjer marknadsintroduktioner för nya produkter, säger Nils-Åke Lindberg, delägare till Qdvice, som hjälper bolag med regulatoriska processer.

– Det är väldigt synd om de nya bolagen som vill komma vidare med sin process och vänder sig till certifieringsorganen. De får vänta då organen har fullt upp med sina befintliga kunder som ska märkas om, säger Nils-Åke Lindberg.

Det nya regelverket har två förordningar, en för medicintekniska produkter (MDR) och en för in vitro-diagnostik (IVDR), det vill säga produkter som används utanför kroppen för undersökning av prover. Båda är under högt tryck, men svårast är det för IVDR-produkter.

Hur bör bolag som har tagit fram en ny produkt tänka i det här läget?

– Man måste lägga upp sin regulatoriska strategi tidigt och tänka på om det verkligen är Europa man ska börja i, säger Nils-Åke Lindberg.

Han uppmanar bolag att fundera över att göra sina första satsningar i länder utanför Europa och lägger till att USA just nu framstår som ett lättare alternativ.

– Men det är ju inte bra att den senaste banbrytande tekniken inte kommer ut först i Europa. I dag är det inte bara en risk, det är så. Och det är något som har diskuterats under många år i branschen, säger Nils-Åke Lindberg.

Peter Arndt, delägare i bland annat teknikbolagen OIM och Duearity – som utvecklar ett hjälpmedel mot tinnitus – är en av dem som har märkt av de långa kötiderna. Han säger att det i dag finns väldigt lite utrymme för nya produkter, då alla tidigare CE-märkningar måste få sina certifieringar omprövade.

– Det är konstigt att man genomför en sådan omvälvande ändring utan att ha beredskap att implementera den. Köerna verkar bara bli längre, det är en tickande bomb. För Duearity tog det lång tid och krävdes enorma resurser för att påbörja processen med CE-märkningen enligt det nya direktivet, säger Peter Arndt.

Mette Carlbom
Emiliano Strauss

Ett komplicerat nytt regelverk för CE-märkning slår hårt mot medicinteknikbolag, som nu måste förnya sina europeiska certifieringar. Det leder även […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.