onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nytt kapital för lästräning i VR…

|  
|  

IMVI Labs lanserade i somras en ögonträning i VR som ska ge förbättrad läsförmåga och läshastighet. Nu tar Malmöbolaget in åtta miljoner kronor för att sprida produkten i Sverige och förbereda en utlandsexpansion. 

VR-produkten riktar sig framför allt till personer med samsynsproblem, som är vanligt förekommande och beror på att hjärnans styrning av ögonen inte fungerar som den ska. Det leder till att ögonen inte samarbetar på rätt sätt och orsakar oftast lindriga symtom som sällan upptäcks. De svåra fallen kan orsaka yrsel, huvudvärk och koncentrationssvårigheter, och misstas ibland för andra diagnoser med liknande symtom, som dyslexi. Dyslektiker lider dessutom oftare av samsynsproblem. 

Enligt Peter Carlsson, IMVI Labs vd och medgrundare, märks ofta de lindriga samsynsproblemen när man läser. Personer med problem läser i regel långsammare, blir trötta av läsningen och har svårt att ta till sig stora textmängder. 

– Det går att träna bort. Ett vanligt sätt, som varit stort i USA sedan 50-talet, är att hålla en penna framför nästippen, flytta den sakta till utsträckt arm och tillbaka, och låta patienten följa den med blicken. Man ska göra det 30 minuter dagligen i ett halvår, men många orkar inte hålla på, säger han.

Med IMVI Labs ögonkoordinationsträning följer patienten bilder eller film med blicken,  i stället för en penna. Hittills har bolaget sålt ungefär 200 paket med träningsapp och VR-glasögon. Enligt bolaget har samtliga, efter tolv veckors träningsprogram, ökat sin läshastighet och generellt förbättrat sin läsning. Men störst effekt ska träningen ha på barn med  lässvårigheter eller dyslexi. 

– Många barn tycker nog att det är skönt att kunna öva på att läsa utan bokstäver. Vi ser att det ger stor effekt på deras läsuthållighet och att de kan spara en massa energi på att slippa den lilla störningen som samsynsproblemen orsakar, säger Peter Carlsson. 

Han bildade bolaget tillsammans med Rune Brautaset, Sveriges första professor i optometri, och Michael Malmqvist, som är IMVI:s utvecklingschef och uppfinnare av bolagets patenterade ögonträningen. Den utvecklades för cirka 15 år sedan i ett annat bolag, till den i dag förlegade tekniken med 3D-skärmar.

Förra året fick trion, vid bildandet av IMVI, in bland andra Johan Billgren, medgrundare till InRiver, som delägare och nu går även I Love Lund och Tassaka Invest in i bolaget.

Emiliano Strauss

IMVI Labs lanserade i somras en ögonträning i VR som ska ge förbättrad läsförmåga och läshastighet. Nu tar Malmöbolaget in […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.