måndag 29 april 2024

inloggad som

Nytt kapital för lästräning i VR…

|  
|  

IMVI Labs lanserade i somras en ögonträning i VR som ska ge förbättrad läsförmåga och läshastighet. Nu tar Malmöbolaget in åtta miljoner kronor för att sprida produkten i Sverige och förbereda en utlandsexpansion. 

VR-produkten riktar sig framför allt till personer med samsynsproblem, som är vanligt förekommande och beror på att hjärnans styrning av ögonen inte fungerar som den ska. Det leder till att ögonen inte samarbetar på rätt sätt och orsakar oftast lindriga symtom som sällan upptäcks. De svåra fallen kan orsaka yrsel, huvudvärk och koncentrationssvårigheter, och misstas ibland för andra diagnoser med liknande symtom, som dyslexi. Dyslektiker lider dessutom oftare av samsynsproblem. 

Enligt Peter Carlsson, IMVI Labs vd och medgrundare, märks ofta de lindriga samsynsproblemen när man läser. Personer med problem läser i regel långsammare, blir trötta av läsningen och har svårt att ta till sig stora textmängder. 

– Det går att träna bort. Ett vanligt sätt, som varit stort i USA sedan 50-talet, är att hålla en penna framför nästippen, flytta den sakta till utsträckt arm och tillbaka, och låta patienten följa den med blicken. Man ska göra det 30 minuter dagligen i ett halvår, men många orkar inte hålla på, säger han.

Med IMVI Labs ögonkoordinationsträning följer patienten bilder eller film med blicken,  i stället för en penna. Hittills har bolaget sålt ungefär 200 paket med träningsapp och VR-glasögon. Enligt bolaget har samtliga, efter tolv veckors träningsprogram, ökat sin läshastighet och generellt förbättrat sin läsning. Men störst effekt ska träningen ha på barn med  lässvårigheter eller dyslexi. 

– Många barn tycker nog att det är skönt att kunna öva på att läsa utan bokstäver. Vi ser att det ger stor effekt på deras läsuthållighet och att de kan spara en massa energi på att slippa den lilla störningen som samsynsproblemen orsakar, säger Peter Carlsson. 

Han bildade bolaget tillsammans med Rune Brautaset, Sveriges första professor i optometri, och Michael Malmqvist, som är IMVI:s utvecklingschef och uppfinnare av bolagets patenterade ögonträningen. Den utvecklades för cirka 15 år sedan i ett annat bolag, till den i dag förlegade tekniken med 3D-skärmar.

Förra året fick trion, vid bildandet av IMVI, in bland andra Johan Billgren, medgrundare till InRiver, som delägare och nu går även I Love Lund och Tassaka Invest in i bolaget.

Emiliano Strauss

IMVI Labs lanserade i somras en ögonträning i VR som ska ge förbättrad läsförmåga och läshastighet. Nu tar Malmöbolaget in […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.