måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Lungövervakare fyller kassan inför USA-lansering

|  ,
|  

Lundabolaget Neola Medical – som tidigare i år bytte namn från GPX Medical – genomför en företrädesemission på 55 miljoner kronor. 80 procent av den är redan garanterad, huvudsakligen av nuvarande ägare. Pengarna ska göra bolaget redo för en internationell marknad.

Det nya namnet är kopplat till produkten, en medicinteknisk utrustning som kontinuerligt övervakar lungorna hos för tidigt födda barn.

– Kapitalet ska finansiera vår fortsatta utveckling av Neola, med både tekniska och kliniska studier. Det ska också gå till att förbereda en lansering i USA och Europa, säger Hanna Sjöström, vd för Neola Medical.

Slutresultaten från den första studien väntas komma under hösten, men redan nu har delresultat presenterats.

– Den här studien visar att det fungerar väl att mäta nyfödda barns lungor med Neola. Förhoppningen är att forskarna ska kunna inleda en ny fas med kliniska studier när denna har avslutas, säger Hanna Sjöström.

Utöver styrelsen och ledningsgruppen har investeringsbolaget Anmiro, Sting Furnitures-grundaren Pär Josefsson och fastighetsprofilen Bengt Nevsten åtagit sig att investera. Som ny investerare och garant kommer även LMK Venture Partners in.

Först ut blir den amerikanska marknaden. Enligt USA:s folkhälsomyndighet är andelen barn som föds för tidigt – och därmed oftare behöver intensivvård – flera gånger större i USA än i Europa.

– Vi hoppas att ha ett godkännande på plats 2024, sedan är det marknadslansering efter det, säger Hanna Sjöström.

Mette Carlbom

Lundabolaget Neola Medical – som tidigare i år bytte namn från GPX Medical – genomför en företrädesemission på 55 miljoner kronor. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad