lördag 23 november 2024

inloggad som

Acorai tar in kapital till USA-satsning

|  
|  

Efter lyckade kliniska studier förbereder medicinteknikbolaget Acorai nu mer omfattande studier runt om i världen med sin teknik för hjärtsjuka patienter. Inför det ska bolaget nu ta in motsvarande 50 miljoner kronor, kapital som ska göra produkten redo för marknaden.

– Vi har sett väldigt positiva resultat i våra kliniska studier. Sedan gäller det att bredda datainsamlingen även på andra håll i världen. Om allt går som det ska drar vi igång med större globala studier efter januari, säger Acorais vd Filip Peters.

Acorais teknik använder AI-algoritmer och mäter blodtrycket i hjärtats kamrar utan att något behöver opereras in.

– På marknaden finns i dag en invasiv produkt från Abbott och vi ser redan nu att vi har en likvärdig prestanda, säger Filip Peters.

Genom att bredda testningen till patienter runt om i världen anpassas också tekniken till andra förhållanden. Nästa studie ska utföras på 550 patienter i bland annat USA, Georgien och Sverige. Acorai har i nuläget 13 anställda och tio medarbetare som jobbar på konsultbasis.

I veckan öppnar bolaget sin kapitalisering på fem miljoner euro, en runda som ska stänga före året är slut. Det kapitalet ska ta bolaget genom de regulatoriska processerna i EU och USA samt till en marknadslansering.

– Vi söker två till tre internationella investerare som har erfarenhet och kan stötta oss när vi tar produkten till marknaden. I amerikanska mått mätt så är det en relativt liten runda, men det kommer att ta oss till ett FDA-godkännande, säger Filip Peters.

Den kommande studien ska pågå i sex månader och efter det väntar en tredje studie, inriktad på USA.

– Vi vill ut på den amerikanska marknaden först. Vi ser störst intresse för den här produkten där och det europeiska regelverket är kämpigare för oss just nu. Både för att det är lång väntetid för dem som ska godkänna produkten och för att det är svårare att sälja i Europa då varje land har sitt system, säger han.

Mette Carlbom

Efter lyckade kliniska studier förbereder medicinteknikbolaget Acorai nu mer omfattande studier runt om i världen med sin teknik för hjärtsjuka […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Acorai efterlyser svenska pengar

    Medicinteknikbolaget Acorai i Helsingborg har via nyemissioner fått in 90 miljoner kronor i år, främst från utländska investerare. Ännu mer […]

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.