lördag 27 april 2024

inloggad som

Acorai tar in kapital till USA-satsning

|  
|  

Efter lyckade kliniska studier förbereder medicinteknikbolaget Acorai nu mer omfattande studier runt om i världen med sin teknik för hjärtsjuka patienter. Inför det ska bolaget nu ta in motsvarande 50 miljoner kronor, kapital som ska göra produkten redo för marknaden.

– Vi har sett väldigt positiva resultat i våra kliniska studier. Sedan gäller det att bredda datainsamlingen även på andra håll i världen. Om allt går som det ska drar vi igång med större globala studier efter januari, säger Acorais vd Filip Peters.

Acorais teknik använder AI-algoritmer och mäter blodtrycket i hjärtats kamrar utan att något behöver opereras in.

– På marknaden finns i dag en invasiv produkt från Abbott och vi ser redan nu att vi har en likvärdig prestanda, säger Filip Peters.

Genom att bredda testningen till patienter runt om i världen anpassas också tekniken till andra förhållanden. Nästa studie ska utföras på 550 patienter i bland annat USA, Georgien och Sverige. Acorai har i nuläget 13 anställda och tio medarbetare som jobbar på konsultbasis.

I veckan öppnar bolaget sin kapitalisering på fem miljoner euro, en runda som ska stänga före året är slut. Det kapitalet ska ta bolaget genom de regulatoriska processerna i EU och USA samt till en marknadslansering.

– Vi söker två till tre internationella investerare som har erfarenhet och kan stötta oss när vi tar produkten till marknaden. I amerikanska mått mätt så är det en relativt liten runda, men det kommer att ta oss till ett FDA-godkännande, säger Filip Peters.

Den kommande studien ska pågå i sex månader och efter det väntar en tredje studie, inriktad på USA.

– Vi vill ut på den amerikanska marknaden först. Vi ser störst intresse för den här produkten där och det europeiska regelverket är kämpigare för oss just nu. Både för att det är lång väntetid för dem som ska godkänna produkten och för att det är svårare att sälja i Europa då varje land har sitt system, säger han.

Mette Carlbom

Efter lyckade kliniska studier förbereder medicinteknikbolaget Acorai nu mer omfattande studier runt om i världen med sin teknik för hjärtsjuka […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.