torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ketchup-effekt i rekryteringsbranschen

Efter att pandemin orsakat kris bland många rekryterare, vars kunder pausat sina värvningsplaner, uppnås nu nya rekordnivåer. Enligt branschorganisationen Kompetensföretagen var den totala omsättningen för deras medlemsföretag större än någonsin under första kvartalet.

8,5 miljarder kronor omsatte organisationens medlemmar under Q1. Bortsett från nya medlemmar och förvärv är det en ökning med 23 procent från första kvartalet 2021.

För ett par veckor sedan Rapidus om chefsrekryterarna K2 Search som växer åt alla håll och själva söker nya medarbetare bland annat i Skåne för att klara trycket. Vd Pontus Karlsson talar om kandidaternas marknad när deras kunder, alltså företagen som har svårt att hitta talanger, blir allt fler.

– Det är stor rörelse och generellt svårt att hitta ledarkandidater. Många av kunderna vi möter tror att de är ensamma om att ha svårt att rekrytera. ’Varför svarar ingen på min annons?’ Det behöver inte vara fel på varumärket. Svaret är snarare att folket de söker inte finns eller inte letar efter annonsen. Just nu är det rusning efter talang och erfarenhet eftersom många som suttit still under pandemin och nu vill röra på sig, säger han.

Mats Kullenberg, vd för Dreamwork i Helsingborg, säger att det finns kvar ett uppdämt behov från coronapandemin – och att Rysslands invasion av Ukraina inte har satt några spår på marknaden ännu. Dreamwork har också själva svårt att rekrytera tillräckligt många rekryteringskonsulter för att möta efterfrågan i nuläget.

– Jag kan inte minnas under mina 25 år i branschen att det varit så mycket tryck som nu. Vi skulle kunna anställa många fler själva, men att hitta just erfarna rekryteringskonsulter är svårt. Vi har anställt motsvarande som fick gå under pandemin, då vi tvingades säga upp en tredjedel av vår interna personal och en fjärdedel av de externa. Det har vi hämtat hem med råge nu, säger Mats Kullenberg.

Mason, som förmedlar interimschefer, upplever också en ökad efterfrågan. Vd Anna Feuk ser det som att deras del av branschen håller på att bli mer etablerad.

– Vår tolkning är att fler kunder har använt interimschefer och att det har slagit väl ut samtidigt som fler vill jobba som det. Att få ansökningar har blivit ett självspelande piano. Många kunder som står inför stora utmaningar känner att en traditionell rekrytering tar för lång tid och måste ha in någon omgående, säger Anna Feuk.

För K2 Search har en lösning på kompetensbristen varit att söka bredare och uppmana sina kunder att tänka utanför boxen.

– Man ska vara öppen för att leta på nya ställen. När Börje går i pension, leta då inte efter Börje II, utan kanske Lisa eller Muhammed. Det är sådant tänk som gör att vi lyckas även när det är ont om arbetskraft, säger Pontus Karlsson, vd för K2 Search.

Niclas Lindstrand
Emiliano Strauss

Efter att pandemin orsakat kris bland många rekryterare, vars kunder pausat sina värvningsplaner, uppnås nu nya rekordnivåer. Enligt branschorganisationen Kompetensföretagen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Solid X vänder till förlust

    Tillväxttakten mattas för Solid X. Samtidigt blir lönsamheten alltmer ansträngd och resultatet föll under nollstrecket för året första nio månader. Och vd Filip Alexandersson tackar Dan Olofsson för sin kamp mot uthyrningslagen.

  • De köper ut Lisberg

    Executive search-byrån Lisberg köps ut av vd Eva Nielsen och kollegan Olle Olofsson från Dan Olofssons Pion Group som hellre kör vidare med eget varumärke inom chefsrekrytering.

  • Olofssons bolag står och stampar

    Årssiffrorna från Dan Olofssons koncern Danir vittnar om ett tufft konsultår 2024. Koncernen, som har växt år för år under lång tid stod, och stampade på samma nivå i fjol som året innan. – Det är konjunkturen helt enkelt, säger ordförande Johan Glennmo.

  • Konsultfrossa i Pion Group

    Danir-kontrollerade Pion Group har drabbats av konsultfrossa och redovisar en rejäl tillbakagång för det fjärde kvartalet 2024. Nu reviderar bolaget ned sina finansiella mål.

  • ”Uthyrningslagen gäller inte oss”

    En dom i Malmö tingsrätt slår fast att Dan Olofssons IT-bolag Sigma Industrial Solutions inte omfattas av den så kallade uthyrningslagen. Men skadan är redan skedd. – Vi tappade 240 uppdrag i höstas, säger Dan Olofsson.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Skillway knackar på i Malmö

    Den Helsingborgsbaserade HR- och ledarskapskonsulten Skillway vill etablera sig i Malmö. På onsdagen arrangerade bolaget ett frukostmöte i stan med en profilstark panel för att introducera sig.

  • Solid X växer med tunnare marginaler

    Solid X ökar omsättningen det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Men det är fortsatt en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål. Lönsamheten släpar och nu måste vd Filip Alexanderson fokusera på att öka marginalerna.

  • Dubbeltufft för bemanningsföretagen

    Färska siffror visar på kraftigt negativ utveckling för rekryterings- och bemanningsföretag. Förutom en tuff konjunktur finns en annan faktor som gör läget dubbeltufft. Se här vilken.

  • Motvind för Dan Olofssons bolag

    Det Dan Olofsson-kontrollerade bemanningsbolaget Pion Group går dåligt. Siffrorna för årets tredje kvartal visar att intäkterna sjunker och rörelsemarginalen backar kraftigt. Det finns en förklaring som påverkar kraftigt.