fredag 11 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sex miljoner till salttåligt vete

Croptailors tidigare vd Olof Olsson håller på att bilda bolaget Triticum Health tillsammans med bland andra Rickard Öste. Bolaget ska utveckla vete och andra sädeslag med förbättrade näringsegenskaper.

Triticum Health blir dotterbolag till Göteborgsbaserade OlsAro Crop Biotech som grundats av Olof Olsson och Henrik Aronson, båda växtforskare vid Lunds respektive Göteborgs universitet. Samtidigt ska ett av Rickard Östes bolag från Aventuresfären äga hälften av det nya bolaget.

– Triticum Health ska syssla med utveckling av bland annat vete som har ett bättre näringsinnehåll än dagens. Arbetet kommer att ske i Lund tillsammans med Rickard Öste och hans forskare där, säger Olof Olsson.

I moderbolaget har grundarna tagit fram en population av nya vetelinjer med en hög genetisk variation. Från den populationen har grundarna valt linjer som växer bra i jordar med högre salthalt än normalt. Salta jordar utgör en stor utmaning och har enligt grundarna redan drabbat nära tio procent av all global odlingsmark.

OlsAro har nyligen tagit in strax under sex miljoner kronor och håller på att skriva att samarbetsavtal med ett företag i Bangladesh för att kommersialisera det salttåliga vetet.

– I Bangladesh ska vår partner göra provodlingar i salthaltiga jordar under två år. Våra vetesorter ger preliminärt 50 procent högre avkastning per hektar jämfört med deras bästa inhemska sorter, säger Olof Olsson.

Olof Olsson var tidigare vd för Croptailor, men har inte bara sysslat med havreforskning utan också med vete och quinoa. I Croptailor efterträddes han av Alf Ceplitis.

Elisabet Ottosson

Croptailors tidigare vd Olof Olsson håller på att bilda bolaget Triticum Health tillsammans med bland andra Rickard Öste. Bolaget ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.


  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.