torsdag 21 november 2024

inloggad som

Sex miljoner till salttåligt vete

Croptailors tidigare vd Olof Olsson håller på att bilda bolaget Triticum Health tillsammans med bland andra Rickard Öste. Bolaget ska utveckla vete och andra sädeslag med förbättrade näringsegenskaper.

Triticum Health blir dotterbolag till Göteborgsbaserade OlsAro Crop Biotech som grundats av Olof Olsson och Henrik Aronson, båda växtforskare vid Lunds respektive Göteborgs universitet. Samtidigt ska ett av Rickard Östes bolag från Aventuresfären äga hälften av det nya bolaget.

– Triticum Health ska syssla med utveckling av bland annat vete som har ett bättre näringsinnehåll än dagens. Arbetet kommer att ske i Lund tillsammans med Rickard Öste och hans forskare där, säger Olof Olsson.

I moderbolaget har grundarna tagit fram en population av nya vetelinjer med en hög genetisk variation. Från den populationen har grundarna valt linjer som växer bra i jordar med högre salthalt än normalt. Salta jordar utgör en stor utmaning och har enligt grundarna redan drabbat nära tio procent av all global odlingsmark.

OlsAro har nyligen tagit in strax under sex miljoner kronor och håller på att skriva att samarbetsavtal med ett företag i Bangladesh för att kommersialisera det salttåliga vetet.

– I Bangladesh ska vår partner göra provodlingar i salthaltiga jordar under två år. Våra vetesorter ger preliminärt 50 procent högre avkastning per hektar jämfört med deras bästa inhemska sorter, säger Olof Olsson.

Olof Olsson var tidigare vd för Croptailor, men har inte bara sysslat med havreforskning utan också med vete och quinoa. I Croptailor efterträddes han av Alf Ceplitis.

Elisabet Ottosson

Croptailors tidigare vd Olof Olsson håller på att bilda bolaget Triticum Health tillsammans med bland andra Rickard Öste. Bolaget ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.