fredag 22 november 2024

inloggad som

Fler utländska företag gör kliniska studier i Sverige

Antalet företagsinitierade kliniska studier i Skåne är tillbaka på samma nivå som före pandemiutbrottet, då Region Skåne tvingades stoppa studier som inte var covid-19-relaterade eller del i patienters behandling. Nu ska nya satsningar ge fler studier som startas i Sverige.

– Normalt har vi ett 90-tal företagsinitierade kliniska studier per år i Skåne. Antalet minskade med en tredjedel under 2020, men är glädjande nog tillbaka på samma nivå som tidigare. Nu är nya saker på gång, både regionalt och nationellt, som ska leda till att öka antalet företagsinitierade studier. Bland annat kommer regeringen lägga två propositioner i sommar som ska underlätta för företag att lägga studier i Sverige, säger Ulf Malmqvist, chef för Kliniska Studier Sverige – Forum Söder där Skåne, Blekinge, Kronoberg och Halland ingår.

Den nationella organisationen Kliniska Studier Sverige är en ingång till svensk hälso- och sjukvård för nationella och internationella akademiska forskare och företag som vill genomföra studier. De gör i dag studieförfrågningar via organisationens hemsida. Senare i år när södra delen av Kliniska Studier Sverige, det vill säga Forum Söder, tar över det nationella ansvaret för webbplatsen ska förfarandet bli enklare.

– Vi utvecklar en ny digital tjänst för förfrågningar som ska lanseras i år tillsammans med Kliniska Studier Sveriges nya webbplats. Sedan något år tillbaka ser vi en ökning av förfrågningar från utländska aktörer, nu är andelen cirka 20-30 procent av alla förfrågningar, säger Ulf Malmqvist.

En annan typ av satsning, riktad till allmänheten, är den nyligen lanserade webbportalen ”Vaccinernas skyddseffekt i Skånes befolkning” med aktuell skånsk statistik rörande covid-19.

– Vi började tidigt under pandemin med att bygga en datainfrastruktur för att kunna följa covid-19 från infektion till sjukhusinläggning, allvarlig sjukdom och IVA-vård för att därigenom kunna mäta effekterna av olika vaccinationer och behandlingar, säger Ulf Malmqvist.

Elisabet Ottosson

Antalet företagsinitierade kliniska studier i Skåne är tillbaka på samma nivå som före pandemiutbrottet, då Region Skåne tvingades stoppa studier […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt.