Det Lundabaserade mjukvaruföretaget Qlucore expanderar efter höstens börsnotering på Nasdaq First North. I samband med introduktionen tog bolaget in 90 miljoner kronor i en fulltecknad emission. Huvudsakligen var det erfarna investerare som tog den största delen, såsom den franska fonden Eiffel och finansmannen Rutger Arnhults bolag M2 Asset Management.
– Vi har nu medel för att accentuera vår tillväxtstrategi, det gör att vi metodiskt kan fortsätta att utvecklas enligt plan, säger Carl-Johan Ivarsson, vd för Qlucore.
Bolaget har utvecklat Qlucore Diagnostics som kan visualisera och analysera data från kartläggningar av arvsmassan och ska effektivisera diagnostiken. I höstas fick bolaget sin första kommersiella kund för sin precisionsdiagnostik för cancer. Avtalet tecknades med grekiska Neoscreen Medical, som ska att använda Qlucores diagnostikprogram för att ställa diagnoser av leukemi.
– Vår främsta strategi är att arbeta med duktiga forskningsinstitut och universitet som redan är ledande inom cancerforskning. Vi arbetar bland annat med Lunds universitetssjukhus och institutet för patologi i Heidelberg i Tyskland.
I dagsläget har Qlucore tjugo anställda och planer finns på att rekrytera fler under året.
– Vi har hittat många duktiga medarbetare och märkt att vår mjukvara lockar avancerade utvecklare, vilket är jätteroligt. Det har nog mycket att göra med att vi arbetar med bland annat AI och ligger i framkant när det kommer till cancerdiagnostik. En annan faktor som gör oss attraktiva är att vi helt enkelt arbetar för en god sak, vilket många människor ju vill vara en del av, säger Carl-Johan Ivarsson.
Framöver kommer bolaget även arbeta för en första CE-märkning av sin diagnostik av leukemi. Förhoppningen är att få den godkänd i mitten på nästa år.
Julia Eriksson