fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nya digitala krav på rekryterare

Rekryteringsbranschen drabbades hårt och snabbt av coronakrisen. Många företag blev tvungna att digitalisera sina processer, men frågan är hur varaktig denna digitala omställning blivit. Rapidus har ställt frågan till några av regionens rekryterare.

– Vi var lite skeptiska i början och hade en del invanda mönster och sanningar. Men vi har fått tänka om kring digitaliseringen och jobbar i dag mycket mer digitalt än tidigare. Många av oss, liksom våra kunder, föredrar personliga möten, men digitaliseringen har gjort att vi kunnat effektivisera vissa processer. I dag kan vi erbjuda en 100 procent digital process inom både rekrytering och bemanning, säger Charlotte Sahlin, Poolias Malmöchef.

Gårdagens rundringning till skånska rekryterare visade att branschen är på väg mot rekordnivåer. Konkurrensen om kandidaterna är stor och företagen som lyckas bäst med att locka arbetskraften är, enligt Charlotte Sahlin, de som fokuserar på att vara en attraktiv arbetsplats. Det innebär även att ta hänsyn till nya krav från arbetstagarna till följd av pandemin.

– Pandemin har gjort att många nu prioriterar familjelivet. Man kanske har skaffat hund, barn eller ett fritidshus som man vill nyttja mer. Fler har därför önskemål om distansarbete då det funkat väldigt väl för många under första delen av pandemin. Som företag måste man vara tydlig med vad man erbjuder och förstå att kandidaten troligtvis har fler alternativ. Man måste vara snabb med att ta beslut, vi upplever att företagen inte alltid har full koll och slår inte till när rätt kandidat kommer deras väg, säger hon.

Även chefsrekryteringen, som traditionellt varit väldigt fokuserad på personliga möten, har gått över till en mer digital tillvaro. Det enligt AIMS Internationals Emma Lindén, som samtidigt upplever ett större behov av fysiska möten från sina kunder.

– Det digitala är med på ett annat sätt, det är mycket mer accepterat i dag. Men det har också gjort att vissa känner ett större behov av personliga möten, vi upplever att vissa kunder behöver en sparringpartner ännu mer nu än innan pandemin. Det var annorlunda i början när vi alla behövde anpassa oss efter läget, men kan vi välja så föredrar de flesta vi är i kontakt med personliga möten, säger Emma Lindén.

Branschorganisationen Kompetensföretagen (Almega) ser samma tendens i branschen över hela landet.

– Vi ser tecken på en digitalisering hos våra medlemmar. Vi har inte sett det i siffror, men våra erfarenheter säger att våra verksamheter är snabba i strukturförändringar. Rekryteringsbranschen drabbades ju väldigt hårt av pandemin och följderna av restriktionerna, vilket gjort att man har behövt anpassa sig till nya omständigheter. Med ökad digitalisering har man både utvecklat och effektiviserat sina processer, säger Kompetensföretagens förbundsdirektör Patrik Eidfelt.

Emiliano Strauss

Rekryteringsbranschen drabbades hårt och snabbt av coronakrisen. Många företag blev tvungna att digitalisera sina processer, men frågan är hur varaktig […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Solid X vänder till förlust

    Tillväxttakten mattas för Solid X. Samtidigt blir lönsamheten alltmer ansträngd och resultatet föll under nollstrecket för året första nio månader. Och vd Filip Alexandersson tackar Dan Olofsson för sin kamp mot uthyrningslagen.

  • De köper ut Lisberg

    Executive search-byrån Lisberg köps ut av vd Eva Nielsen och kollegan Olle Olofsson från Dan Olofssons Pion Group som hellre kör vidare med eget varumärke inom chefsrekrytering.

  • Olofssons bolag står och stampar

    Årssiffrorna från Dan Olofssons koncern Danir vittnar om ett tufft konsultår 2024. Koncernen, som har växt år för år under lång tid stod, och stampade på samma nivå i fjol som året innan. – Det är konjunkturen helt enkelt, säger ordförande Johan Glennmo.

  • Konsultfrossa i Pion Group

    Danir-kontrollerade Pion Group har drabbats av konsultfrossa och redovisar en rejäl tillbakagång för det fjärde kvartalet 2024. Nu reviderar bolaget ned sina finansiella mål.

  • ”Uthyrningslagen gäller inte oss”

    En dom i Malmö tingsrätt slår fast att Dan Olofssons IT-bolag Sigma Industrial Solutions inte omfattas av den så kallade uthyrningslagen. Men skadan är redan skedd. – Vi tappade 240 uppdrag i höstas, säger Dan Olofsson.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Skillway knackar på i Malmö

    Den Helsingborgsbaserade HR- och ledarskapskonsulten Skillway vill etablera sig i Malmö. På onsdagen arrangerade bolaget ett frukostmöte i stan med en profilstark panel för att introducera sig.

  • Solid X växer med tunnare marginaler

    Solid X ökar omsättningen det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Men det är fortsatt en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål. Lönsamheten släpar och nu måste vd Filip Alexanderson fokusera på att öka marginalerna.

  • Dubbeltufft för bemanningsföretagen

    Färska siffror visar på kraftigt negativ utveckling för rekryterings- och bemanningsföretag. Förutom en tuff konjunktur finns en annan faktor som gör läget dubbeltufft. Se här vilken.

  • Motvind för Dan Olofssons bolag

    Det Dan Olofsson-kontrollerade bemanningsbolaget Pion Group går dåligt. Siffrorna för årets tredje kvartal visar att intäkterna sjunker och rörelsemarginalen backar kraftigt. Det finns en förklaring som påverkar kraftigt.