torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Stagnation bland danska 34or

Kort sagt: De danska 34orna har stagnerat under 2021 och tryckts tillbaka efter covid-19. MEN: Danmark har också ljuspunkter som visar att klassiska dygder som flit, dristighet, utbildning och skicklighet lönar sig. För att få fart igen måste kompetensen höjas. Här är fem dygdiga exempel på danska 34or som blivit uppmärksammade internationellt.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Två saker är värda att notera när det gäller de danska 34ornas utveckling under 2021. De som är i toppen av listor, som Forbes europeiska ”30 under 30”, drivs inte BARA av vinst utan också av idealism, oftast när det gäller klimatfrågan. Lärdomen är att det är bra för affärerna. Men samtidigt har andelen unga grundare stagnerat, visar en ny undersökning från arbetsgivarorganisationen Dansk Erhverv. Det duger inte.

Unga grundare mellan 18 och 29 år tog ett tigersprång från att stå för tre procent av nybildningarna 2018 till elva procent 2019. Nu backar de igen, 2020 var andelen unga grundare bara åtta procent.

Ska man dra några slutsatser av det så ska man lyssna på ungdomarnas egna upplevda hinder: tre av tio unga som låter bli att starta företag anser att de saknar kompetens. 18 procent vet inte hur man gör. Och en fjärdedel säger att de är för beroende av en fast inkomst för att starta eget. Det låter som något från den gamla skolan, att klassiska dygder som flit, dristighet, utbildning och skicklighet lönar sig för danska nybildningar. Danmark som samhälle har ett ansvar för att öka andelen unga danska företagsgrundare. Kompetenserna och kunskaperna om hur man startar eget måste ökas – och framför allt integreras mer i fortsättningsstudierna.

De klassiska dygderna är också kännetecknande för de fem Öresunds-34orna som Rapidus valt ut här – och dessutom plockat från Forbes ”30 under 30”-lista för 2021 med totalt nio danskar.

Oscar Bjørn-Rosager, 24 år, har grundat ProOwnedCycling i Köpenhamn. Affärsidén är att höpa dyra hightech-cyklar begagnat och återanvända dem i nya proffscyklar (för amatörer) i form av reservdelar. Bolaget såldes för 12 miljoner danska kronor 2020. Därmed kom han med på Forbes lista under ”Återförsäljning och e-handel”.

 

Ana Andonovska, 29 år, har skapat With Purpose, som arbetar för att få fram fler nya bolag med kvinnliga grundare. Själv arbetar hon som innovationschef på Maersk Drilling, hennes fokus är att göra oljeborrning mer hållbar och digitaliserad. Hon är på Forbes-listan för ”Tillverkning och industri”.

 

Anders Cederholm, 29 år, är medgrundare till Artboost, en onlinemarknad för konst till rimliga priser. Man kan välja mellan 1.200 konstnärer i 40 länder och de levererar allt från väggmålningar till enskilda verk. Företaget har tagit in en miljon dollar från investerare, bland andra Bimble Ventures and Ellis NYC. Anders Cederholm är på Forbes lista för ”Konst och kultur”.

 

Nina Tisdall, 27 år, har grundat Blue Lobster Copenhagen, en digital plattform som säkerställer att fisken som levereras är färsk genom att besvara: Vem har fångat min fisk? Var? Hur? När? Det ger hållbarhet och färre mellanhänder. Hon är på Forbnes för ”Social Impact”.

 

Simon Klint Bergh, 29 år, var 2017 med och grundade Cobod Copenhagen. De säljer 3D-skrivare till byggindustrin och har producerat skolor i Afrika, hus och vindkraftverk. Cobod har även levererat världens största 3D-skrivare till Saudiarabien.

Trots stragnationen bland unga danska startups finns det fortfarande många goda danska Öresundsexempel. EU Startups, som utvärderar uppstartsföretag i Europa via databaser och tidningar, kallar till och med Köpenhamn för ”ett av Europas största startup-centrum”. Bland tio utvalda startups nämns bland andra podcasttjänsten Podimo, som bara i februari tog in 11,2 miljoner euro. Monta, som hjälper elbilsägare att planera laddningarna, har tagit in fem miljoner euro. GamerzClass, som utbildar storklasser i e-sport, har sedan 2019 tagit in 3,5 miljoner euro.

Det finns alltså fortfarande hopp, men ny driftkraft kräver också ett nytt fokus på unga startups efter covid-19.

Kort sagt: De danska 34orna har stagnerat under 2021 och tryckts tillbaka efter covid-19. MEN: Danmark har också ljuspunkter som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.