tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Stagnation bland danska 34or

Kort sagt: De danska 34orna har stagnerat under 2021 och tryckts tillbaka efter covid-19. MEN: Danmark har också ljuspunkter som visar att klassiska dygder som flit, dristighet, utbildning och skicklighet lönar sig. För att få fart igen måste kompetensen höjas. Här är fem dygdiga exempel på danska 34or som blivit uppmärksammade internationellt.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Två saker är värda att notera när det gäller de danska 34ornas utveckling under 2021. De som är i toppen av listor, som Forbes europeiska ”30 under 30”, drivs inte BARA av vinst utan också av idealism, oftast när det gäller klimatfrågan. Lärdomen är att det är bra för affärerna. Men samtidigt har andelen unga grundare stagnerat, visar en ny undersökning från arbetsgivarorganisationen Dansk Erhverv. Det duger inte.

Unga grundare mellan 18 och 29 år tog ett tigersprång från att stå för tre procent av nybildningarna 2018 till elva procent 2019. Nu backar de igen, 2020 var andelen unga grundare bara åtta procent.

Ska man dra några slutsatser av det så ska man lyssna på ungdomarnas egna upplevda hinder: tre av tio unga som låter bli att starta företag anser att de saknar kompetens. 18 procent vet inte hur man gör. Och en fjärdedel säger att de är för beroende av en fast inkomst för att starta eget. Det låter som något från den gamla skolan, att klassiska dygder som flit, dristighet, utbildning och skicklighet lönar sig för danska nybildningar. Danmark som samhälle har ett ansvar för att öka andelen unga danska företagsgrundare. Kompetenserna och kunskaperna om hur man startar eget måste ökas – och framför allt integreras mer i fortsättningsstudierna.

De klassiska dygderna är också kännetecknande för de fem Öresunds-34orna som Rapidus valt ut här – och dessutom plockat från Forbes ”30 under 30”-lista för 2021 med totalt nio danskar.

Oscar Bjørn-Rosager, 24 år, har grundat ProOwnedCycling i Köpenhamn. Affärsidén är att höpa dyra hightech-cyklar begagnat och återanvända dem i nya proffscyklar (för amatörer) i form av reservdelar. Bolaget såldes för 12 miljoner danska kronor 2020. Därmed kom han med på Forbes lista under ”Återförsäljning och e-handel”.

 

Ana Andonovska, 29 år, har skapat With Purpose, som arbetar för att få fram fler nya bolag med kvinnliga grundare. Själv arbetar hon som innovationschef på Maersk Drilling, hennes fokus är att göra oljeborrning mer hållbar och digitaliserad. Hon är på Forbes-listan för ”Tillverkning och industri”.

 

Anders Cederholm, 29 år, är medgrundare till Artboost, en onlinemarknad för konst till rimliga priser. Man kan välja mellan 1.200 konstnärer i 40 länder och de levererar allt från väggmålningar till enskilda verk. Företaget har tagit in en miljon dollar från investerare, bland andra Bimble Ventures and Ellis NYC. Anders Cederholm är på Forbes lista för ”Konst och kultur”.

 

Nina Tisdall, 27 år, har grundat Blue Lobster Copenhagen, en digital plattform som säkerställer att fisken som levereras är färsk genom att besvara: Vem har fångat min fisk? Var? Hur? När? Det ger hållbarhet och färre mellanhänder. Hon är på Forbnes för ”Social Impact”.

 

Simon Klint Bergh, 29 år, var 2017 med och grundade Cobod Copenhagen. De säljer 3D-skrivare till byggindustrin och har producerat skolor i Afrika, hus och vindkraftverk. Cobod har även levererat världens största 3D-skrivare till Saudiarabien.

Trots stragnationen bland unga danska startups finns det fortfarande många goda danska Öresundsexempel. EU Startups, som utvärderar uppstartsföretag i Europa via databaser och tidningar, kallar till och med Köpenhamn för ”ett av Europas största startup-centrum”. Bland tio utvalda startups nämns bland andra podcasttjänsten Podimo, som bara i februari tog in 11,2 miljoner euro. Monta, som hjälper elbilsägare att planera laddningarna, har tagit in fem miljoner euro. GamerzClass, som utbildar storklasser i e-sport, har sedan 2019 tagit in 3,5 miljoner euro.

Det finns alltså fortfarande hopp, men ny driftkraft kräver också ett nytt fokus på unga startups efter covid-19.

Kort sagt: De danska 34orna har stagnerat under 2021 och tryckts tillbaka efter covid-19. MEN: Danmark har också ljuspunkter som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Medtech-bolagen väljer bort Sverige

    Svensk medtech håller världsklass, men det är USA som först får ta del av vår innovation. Vi får nöja oss med gårdagens teknik. Jan Dahlqvist, riskkapitalist och programledare i podden Lejonkulan, gör en spaning.

  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Svårt att logga in? Kolla här

    Dessvärre hamnar många lösenordsmail i skäppostmappen. Kolla där om du inte hittar till ditt nya lösenord. Nu när du är […]

  • Så gör du en proffsig pitch

    Följ Jan Dahlqvists sju viktiga steg för att få investerare att intressera sig för just ditt företag.

  • Glad sommar!

    Kära Rapidusmedlem, den blomstertid nu kommer och Rapidus redaktion drar ned på tempot för en liten tid framåt. Ett helt […]

  • Rapidus ömsar skinn

    Kära Rapidusprenumerant! I dag byter Rapidus skepnad och i fortsättningen kommer sajten att se ut som denna. Du som prenumererar […]