söndag 24 november 2024

inloggad som

Sepsisforskning ska bli nytt företag

|  
|  

Läkemedelsveteranen Jerker Ringström, med ett förflutet på bland annat Pharmacia, Strient och CanimGuide, är en av personerna bakom ett nytt forskningsprojekt om eftervård av sepsis. Projektet, som genomförs på Lunds Universitet, är tänkt att mynna ut i en bolagisering där LU Innovation redan är delaktigt.

– Gruppen tittar på rehabfunktionen för sepsis, eftersom sepsis är lik cancer som jag arbetat mycket med i konstruktionen. Det finns ett antal stora block under behandlingen, där eftervården är kort och eftersatt, säger Jerker Ringström, som nu är kliniskt ansvarig för projektet Sepsis-Rehab.

Enligt Jerker Ringholm är dödligheten efter att ha friskförklarats efter sepsis oerhört hög. För patienter som haft svår sepsis är det så många som 83 procent som inte överlever tre år efteråt. Initiativet till Sepsis-Rehab kom ursprungligen från en beteendevetare, som noterat hur vanligt det är med ångest och depression efter sjukdomen.

–Det är en oerhörd skörd av människoliv utan att någon reagerar. Med vår metod mäts mellanrummet mellan pulsslagen för att avgöra stressnivå och bedöms i tre färger, grönt, gult och rött. Det hjälper patienten att mäta sin stress över tid och vi hoppas på en förbättring med 30 procent, säger Jerker Ringström.

Nästa steg är en observationsstudie av mätinstrumenten. Projektet är i slutfasen på att lämna in protokoll till etikprövningsnämnden, som avgör om patienter kan rekryteras till behandlingen. Samtidigt pågår kontakter med sju infektionskliniker, vars patienter kan bli aktuella för studien, som ska utföras av 4Pharma på Ideon i Lund.

– LU Innovation finns med som dörröppnare och finansiär, har man med sig dem så finns det goda möjligheter att andra hakar på. Får vi ett bra resultat så kan metoden industrialiseras inte bara för sepsis utan även andra sjukdomar som cancer, kol eller långtids-covid. Om Gud är god och cykeln håller så kan vi börja med studien i december, säger Jerker Ringström.

Niclas Lindstrand

Läkemedelsveteranen Jerker Ringström, med ett förflutet på bland annat Pharmacia, Strient och CanimGuide, är en av personerna bakom ett nytt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.